Brussel·les

Bèlgica repartirà pastilles de iode a tota la població en prevenció d'un accident nuclear

El govern ho ha anunciat just en un moment en què la seguretat de les dues centrals nuclears belgues està qüestionada tant dins com fora del país

RedaccióActualitzat

Bèlgica distribuirà entre tota la població píndoles de iode per prevenir els efectes d'un eventual accident nuclear. Ho ha anunciat al Parlament belga la ministra de Sanitat, que creu necessari repartir de forma preventiva les pastilles de iode entre tota la població per protegir les tiroides en cas d'accident nuclear. Una mesura que arriba després dels avisos del Consell Superior de Sanitat.

El govern diu que no hi ha cap risc i que es tracta d'una actualització dels plans de prevenció, però la seva decisió arriba just en un moment en què la seguretat de les dues centrals nuclears belgues està qüestionada tant dins com fora del país. Des del 2012, les plantes de Doel, nord, i Tihange, a l'est, acumulen una llarga llista d'incidents, com fissures i fugues d'aigua. De fet, l'Autoritat de Seguretat Nuclear belga ha detectat més de 16.000 esquerdes en els reactors que van estar fora de servei en detectar-s'hi microfissures, però que el govern belga va reobrir, segons diu, amb totes les garanties tècniques.

La CE ha fet una crida a elevar la seguretat a les centrals nuclears. Els veïns de Bèlgica, com Alemanya, demanen el tancament temporal dels reactors més esquerdats. També ho demanen grups ecologistes belgues que no volen un nou Txernòbil a casa seva i protesten contra la decisió del govern d'allargar la vida de les nuclears fins al 2025.

Bèlgica i el seu voltant és l'àrea d'Europa amb més població vivint prop d'una nuclear; n'hi ha una a 30 quilòmetres del centre d'Anvers. Per minimitzar el risc de càncer de tiroide, els plans d'emergència obliguen a disposar d'un estoc de iode a la zona dels voltants d'una central. És habitual a tot el món. Però Bèlgica amplia ara el perímetre de protecció i distribuirà les píndoles per tot el país.

Tot plegat quan Brussel·les tem que les centrals nuclears siguin objectiu fàcil per als terroristes. I és que, després dels atacs a la capital belga, es va saber que els seus autors havien seguit almenys una persona relacionada amb el programa nuclear belga.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut