Un telèfon mòbil
L'entitat demana que s'identifiqui el responsable del telèfon amb què es van infectar els mòbils

Bèlgica investiga Espanya per espiar dirigents de Plataforma per la Llengua que viuen allà

L'entitat acusa l'estat espanyol de ciberespionatge per suposadament haver infectat mòbils de membres de la direcció que viuen a Bèlgica

RedaccióActualitzat

La justícia belga ha admès a tràmit una querella de l'ONG Plataforma per la Llengua que acusa l'estat espanyol de ciberespionatge. L'entitat denuncia que Espanya va espiar els telèfons mòbils de membres de la direcció de l'organització que viuen a Bèlgica.

Per tant, es tractaria de ciutadans europeus espiats fora de l'estat espanyol per fer activisme per la llengua. En la querella es demanen dues coses: que l'estat espanyol identifiqui el responsable del telèfon que va infectar els mòbils dels espiats, i que l'Eurojust, l'agència de la Unió Europea sobre cooperació judicial, investigui si Espanya ha seguit els passos legals per investigar telèfons a Bèlgica.

El cas està en fase d'instrucció, però suposa un nou gir en les investigacions entorn del Catalangate d'espionatge a polítics, activistes i advocats independentistes, perquè sobrepassa les fronteres de l'Estat.

Plataforma per la Llengua es defineix com "una organització no governamental amb més de 25.000 socis que vol promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social".


Més d'un any del Catalangate

El cas Pegasus va esclatar arran de la investigació de Citizen Lab de fa més d'un any, que va apuntar que els dispositius mòbils de 65 dirigents independentistes van ser espiats amb aquest programari, el mateix que es va fer servir contra Pedro Sánchez i altres membres del seu govern, com ara Margarita Robles.

El govern espanyol ha admès l'espionatge a 18 d'ells amb l'aval de la justícia, i arran d'aquest cas va destituir la directora del CNI, Paz Esteban.

La Comissió d'Investigació al Parlament Europeu sobre Pegasus ha demanat recentment una investigació "completa, justa i eficaç" de l'espionatge il·legal amb el programari, propietat de l'empresa NSO, amb seu a Israel.

Després d'un any i tres mesos avaluant la situació a estats membres com Espanya, Grècia, Xipre, Polònia i Hongria, va aprovar un informe en què també recomana que es posi en marxa la reforma del marc legal del Centre Nacional d'Intel·ligència que va anunciar fa un any Pedro Sánchez.

 

ARXIVAT A:
CatalangatePegasus
Anar al contingut