Es retiren de la circulació les mascaretes que el govern belga ha repartit des del juny per la seva possible toxicitat
Brussel·les

Bèlgica estudia si són tòxiques milions de mascaretes que ha repartit gratis

El govern les ha deixat de distribuir fins que s'aclareixin els riscos reals de les nanopartícules que alliberen, segons un informe filtrat de l'autoritat sanitària belga

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

El govern de Bèlgica ha deixat de repartir preventivament unes mascaretes tèxtils que es donaven gratuïtament a les farmàcies perquè contenen unes nanopartícules que podrien ser tòxiques, segons un informe confidencial que s'ha filtrat de l'Institut de Salut Pública belga.

Les mascaretes es van començar a repartir al juny, després de comprar-ne 15 milions d'unitats a l'empresa Avrox, amb seu a Luxemburg però que fabrica a Àsia.

La companyia, que va arribar a un acord amb el govern belga per valor de 40 milions d'euros, encara no ha donat cap explicació. A l'estiu, però, va garantir que les mascaretes complien els estàndards internacionals.
 

La mascareta d'Avrox, que ara s'investiga a Bèlgica (ccma)

 

La decisió de deixar de repartir les mascaretes s'ha fet a l'espera que se sàpiga el resultat de les investigacions, que n'han de determinar el risc real. Mentrestant, el Ministeri de Sanitat recomana que les que ja s'han adquirit es deixin de fer servir.

Farmàcies consultades per TV3 adverteixen que no han rebut cap comunicat oficial per deixar d'administrar-les, però admeten que els ciutadans han deixat de demanar-les.

A Bèlgica, l'ús de la mascareta no va ser obligatori fins a l'octubre del 2020, quan les dades epidemiològiques van empitjorar i es van disparar els contagis. A partir d'aquell moment es van endurir les restriccions i les mascaretes van ser obligatòries també a l'aire lliure.

L'ús de la mascareta a Bèlgica no va ser obligatori fins l'octubre de 2020 i per l'empitjorament de la pandèmia al país (Reuters)

 

Nanopartícules tòxiques

La toxicitat de les mascaretes que s'han retirat del mercat a Bèlgica prové de les seves nanopartícules de nitrat de plata, que són freqüents en peces de roba, com ara mitjons, per les seves funcions antibacterianes però que poden resultar tòxiques si s'inhalen i entren al corrent sanguini.

També s'hi ha trobat diòxid de titani, que serveix per blanquejar els teixits, i que es relaciona amb riscos cancerígens sobretot en persones que tenen patologies respiratòries. Els experts consideren que el risc que s'alliberin les nanopartícules de les mascaretes augmenta a mesura que es renta el teixit, perquè n'accelera la degradació. En tot cas, les instruccions de les mascaretes d'Avrox especifiquen que es poden rentar fins a 25 vegades a temperatures superiors a 60 graus.
 

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut