Treballadors d'una UCI amb pacients de Covid a la ciutat belga d'Ottignies (Reuters/Johanna Geron)
Treballadors d'una UCI amb pacients de Covid a la ciutat belga d'Ottignies (Reuters/Johanna Geron)
Brussel·les

Bèlgica anuncia la tercera dosi de la vacuna per a tothom i més restriccions

Davant l'augment de casos de Covid, el primer ministre belga, Alexander De Croo, pren mesures i assegura que "la filosofia és mantenir l'obertura, però amb mesures de seguretat reforçades"

Redacció/AgènciesActualitzat

Davant del repunt de casos de Covid-19, Bèlgica ha decidit generalitzar la tercera dosi de la vacuna a tota la ciutadania, recuperar l'ús de la mascareta en llocs tancats i ampliar el teletreball. Les autoritats, però, no han aclarit quan estarà disponible la dosi de reforç, una data que es determinarà les pròximes setmanes.

A partir d'aquest cap de setmana, els treballadors hauran de treballar des de casa quatre dies fins al 13 de desembre. A partir d'aleshores, es podrà anar a la feina dos dies cada setmana. D'aquesta manera, el govern confia que es descongestioni el transport i s'evitin molts contagis.

Una altra de les mesures destacades és l'ampliació de l'ús de la mascareta, que passarà a ser obligatòria a l'interior dels establiments i locals d'oci, encara que per entrar se sol·liciti el certificat Covid, que prova que una persona està vacunada, ha donat negatiu en un test PCR les últimes 48 hores o ha passat la malaltia.

Un home amb mascareta en un supermercat de Brussel·les
Un home amb mascareta en un supermercat de Brussel·les (Reuters/Yves Herman)


La mesura afecta restaurants, cinemes, museus, sales de concert, teatres i altres establiments culturals, a més d'esdeveniments públics o privats que superin les 50 persones a l'interior o les 100 persones a l'exterior.

L'ús de la mascareta, combinat amb el certificat Covid, també inclou les discoteques o sales de ball. En aquests locals, però, s'ofereix l'opció als organitzadors d'evitar l'obligació de mascareta si els assistents, a més del certificat, se sotmeten a un test just abans d'entrar.

L'edat a partir de la qual és obligatori portar mascareta en interiors es rebaixa dels 12 als 10 anys, tot i que els protocols d'actuació a les escoles es deixen en mans de les autoritats regionals.

 


Els contagis augmenten un 27% en una setmana

Aquestes mesures, que s'havien aixecat, es tornen a aplicar després de l'augment de contagis de les últimes setmanes. Entre el 7 i el 13 de novembre, es van detectar una mitjana de 10.283 nous positius diaris, una xifra que suposa un augment del 27% respecte a la setmana anterior. Pel que fa a les defuncions, s'han incrementat un 11%, fins a les 25,6 de mitjana diàries, segons les últimes xifres de l'Institut de Salut Pública Sciensano.

El govern federal ha evitat tancar alguns sectors o confinar col·lectius concrets, a diferència del que han fet altres països europeus, amb les limitacions horàries de la restauració i el comerç als Països Baixos o el confinament de les persones no vacunades a Àustria.

"La filosofia és mantenir l'obertura, però amb mesures de seguretat reforçades", ha apuntat el primer ministre, Alexander De Croo, en una roda de premsa. El ministre de Sanitat, Frank Vandenbroucke, ha dit que "no ha estat fàcil" haver de prendre aquestes decisions, però que ho han fet davant l'"explosió" de casos que viu el país, on "fins i tot hi ha persones vacunades que acaben a l'hospital".

D'altra banda, s'ha acordat a nivell federal l'obligatorietat de vacunació en el sector sanitari a partir de l'1 de gener. A més, les regions hauran de legislar perquè els treballadors d'hospitals, encara que no siguin professionals sanitaris, estiguin vacunats l'1 d'abril, si no volen perdre la feina.

El ministre de Sanitat i el primer ministre belgues, Frank Vandenbroucke i Alexander de Croo
El ministre de Sanitat i el primer ministre belgues, Frank Vandenbroucke i Alexander De Croo (EFE/Stephanie Lecocq)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut