Bonn

Beethoven reviu a la ciutat de Bonn un any abans del seu 250è aniversari  

La ciutat que va veure néixer un dels compositors més universals de la cultura alemanya prepara 12 mesos d'activitats i concerts

Oriol SerraActualitzat

La ciutat de Bonn es reivindica com la capital mundial de Beethoven. Aquesta ciutat del Rin va veure néixer Ludwig van Beethoven el 17 de desembre del 1770 i ara ha arribat l'hora de celebrar-ne el 250è aniversari. I quina millor manera de fer-ho que començar la festa un any abans.

Bonn ha preparat dotze mesos d'activitats culturals i concerts. Centenars de projectes, tots relacionats d'una manera o altra amb la figura d'un dels compositors més universals que ha donat la prodigiosa cultura musical alemanya.

 

 

 

Història

Beethoven era el fill d'un cantant d'origen flamenc –un detall que es pot observar en el mateix cognom- que va trobar feina a la casa del principat de Colònia, que tenia un dels seus palaus residencials a Bonn.

Era una de les cases aristocràtiques més il·lustrades d'Alemanya, un fet que va facilitar l'impuls de la universitat de Bonn i també d'una escena musical de la qual els Beethoven van treure profit.

 

La casa on va viure Beethoven al barri dels músics de Bonn

 

La ciutat de Bonn compta, evidentment, amb la casa natal de Beethoven. Es tracta d'un edifici ben conservat, situat a l'anomenat barri dels músics, i que s'ha transformat en un museu molt complet en un ambient que trasllada el visitant a finals del segle XVIII.

L'autor de les simfonies més celebrades de la història de la música, però, només hi va viure els tres primers anys de la seva vida perquè els seus pares van canviar diverses vegades de vivenda a la mateixa ciutat de Bonn.

Però si hi ha una proposta que destaca per damunt de tota la resta durant l'Any Beethoven que acaba de començar, aquesta és l'exposició "Beethoven. Món. Ciutadà. Música", que es fa a la Bundeskunsthalle, al Pavelló Federal d'Art, un dels museus més cotitzats d'Alemanya.

 

Exposició "Beethoven. Món. Ciutadà. Música"

 

Es tracta d'un recorregut exhaustiu per la vida i obra de Ludwig van Beethoven. A través dels objectes exposats, el visitant hi pot anar reconstruint cronològicament la vida d'un artista i visionari que va revolucionar la música. Tal com ha explicat la comissària de l'exposició, Julia Ronge:

"Es tracta d'explicar Beethoven més enllà de la seva mort, és a dir, quan comença el mite."

El mite de Ludwig van Beethoven es veu concentrat en el retrat de Joseph Stieler, encarregat pel mateix músic, i exposat també a Bonn.

Beethoven sabia molt bé el que volia i, lluny de ser el boig que de vegades s'ha explicat, era un artista que controlava tant les seves finances com també l'estètica amb què volia vendre's a si mateix.

La faceta musical de Beethoven és la més coneguda, però no és l'única destacable.

El seu virtuosisme el va portar fins a Viena fugint de l'ocupació napoleònica a Bonn, ciutat que ja va abandonar als 22 anys. A la capital austríaca la seva capacitat innovadora no es va aturar, tot i la creixent disminució de la seva capacitat auditiva.

 

Una obra que és pot trobar a l'exposició de Beethoven

 

I això també s'explicarà a fons a l'Any Beethoven, segons ens explicava Dirk Kaftan, el director de l'Orquestra Beethoven de Bonn.

 

"Un home que va tenir una enorme capacitat per imaginar-se la música dins del seu cap. De fet, no va poder sentir mai la interpretació de la famosa Novena Simfonia, avui himne europeu."

 

Beethoven va ser humanista i lliurepensador. La seva obra està impregnada d'un desig molt fort de justícia social; un tema que va explotar fins i tot a "Fidelio", la seva única òpera.

Aquest és, de fet, el motiu pel qual va decebre's amb Napoleó, un personatge a qui Beethoven va admirar fins que va certificar-ne l'autoritarisme.

Evidentment, Viena, la ciutat que el va acollir i on va morir el 1827, també dedicarà part de la seva agenda cultural a recordar el 250è aniversari de Beethoven l'any que ve, però qui tingui interès a aprofundir en la vida i obra del compositor que va marcar la història de la música, té una cita a Bonn.

L'agenda completa de l'Any Beethoven es pot consultar a www.bthvn2020.de

ARXIVAT A:
AlemanyaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut