Carlos Enrique Bayo, aquest dimarts, a "Els matins" de TV3
Carlos Enrique Bayo, aquest dimarts, a "Els matins" de TV3

Bayo: "O el CNI sabia els plans de l'imam i no els va poder impedir, o va ser enganyat"

El periodista de Público afirma que els serveis secrets espanyols el van controlar fins al dia dels atemptats del 17A

RedaccióActualitzat

"Els matins" de TV3 i "El matí de Catalunya Ràdio" ha parlat amb Carlos Enrique Bayo, el periodista de Público, que aquest dimarts revela que el CNI hauria "controlat" els terroristes fins al dia dels atemptats de Barcelona i Cambrils. I que l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, cap de la cèl·lula terrorista, va ser confident del CNI fins a l'últim moment

L'autor de la investigació de Público diu que l'actuació dels confidents pot ser imprevisible, i que es poden "aprofitar de la impunitat" i "trair els seus controladors". En aquest sentit, Bayo exposa amb què s'haurien pogut enfrontar els serveis secrets espanyols a l'hora de contactar amb l'imam:

"O bé coneixien els seus plans i no van ser capaços d'impedir-los, o bé van ser enganyats perquè estava fent un treball doble, estava enganyant els seus controladors del CNI. El que sí que sabem del cert és que l'estaven controlant."

 

Bayo diu, tal com publica el diari, que l'imam de Ripoll es considerava un confident del CNI aquell dia dels atemptats, i remarca que els serveis secrets sabien des de fa molts anys que era jihadista:

"Ho era de veritat, i ho era des de molt de temps abans. I això ho sabia el CNI. No només els seus antecedents són antiquíssims. El 2003 ja el detenen per primer cop intentant passar  una persona per la frontera amb un passaport fals. Després el condemnen per narcotràfic per passar 14o quilos d'haixix amb una furgoneta. No s'ha d'oblidar que el terrorisme de manera freqüent s'autofinança amb el narcotràfic, especialment el terrorisme islamista."

"El 2005 es va intervenir el seu telèfon [de l'imam]. La Policia Nacional ho va demanar i la Guàrdia Civil ho va executar. La petició es va fer a un jutge de l'Audiència Nacional que llavors en aquell moment era, ni més ni menys, Fernando Grande-Marlaska, casualment. Va ser el que va firmar l'autorització. Es va intervenir durant un mes i de sobte es va deixar d'intervenir."

 

Bayo afirma que gran part de la informació prové de fonts del servei secret


El periodista de Público explica que li crida l'atenció el fet que el cap de la cèl·lula figurava com a "font informant" del CNI i que l'endemà del 17A el seu nom va desaparèixer del registre:

"Gran part de les fonts en què ens basem són fonts del servei secret ja que el mateix servei secret considerava, l'endemà de la matança de la Rambla, i encara figurava en el registre central del CNI, com a font informant Abdelbaki es-Satty, l'imam de Ripoll. I fins al migdia aproximadament no s'esborra d'aquesta fitxa del registre central. Això només es pot fer des del quarter general del CNI a Madrid."


Recupera l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorismeJihadisme Policia NacionalPolicialGuàrdia CivilMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut