El líder de la CSU i ministre de l'Interior, Horst Seehofer, a la nit electoral (Reuters)
El líder de la CSU i ministre de l'Interior, Horst Seehofer, a la nit electoral (Reuters)
Munic

Fracàs de la CSU de Merkel a Baviera malgrat guanyar les eleccions

Els socialdemòcrates perden la majoria i hauran de pactar per formar govern. Els socis de la Gran Coalició, l'SPD, perden el 50% dels vots

RedaccióActualitzat

Fracàs històric de la CSU a les eleccions a'aquest diumenge a Baviera. La Unió Social Cristiana, aliats conservadors clau de la cancellera Angela Merkel, ha guanyat els comicis, però ha perdut la majoria absoluta en el que s'interpreta com una catàstrofe política al land on ha governat durant més de seixanta anys.

El president de la CSU Horst Seehofer, ha estat lacònic.

"Avui no és un dia bonic per a nosaltres"

Malgrat tot, la CSU té l'obligació de formar un govern estable, tal com s'ha afanyat a dir el primer ministre bavarès. Aquests resultats han generat una gran preocupació en la coalició de govern Alemanya. 

 

 

Amb un 37% dels vots, la CSU perd un 10% dels vots i es queda amb 83 escons d'un Parlament de 200 diputats, molt lluny de la majoria absoluta. En segona posició, Els Verds, que doblen els resultats dels últims comicis. I amb el 10% dels vots, Alternativa per Alemanya, el partit ultranacionalista i xenòfob, entra per primera vegada al Parlament de Baviera.

El gran derrotat d'aquests comicis regionals a Baviera: el partit socialdemòcrata, l'SPD, que perd la meitat del suport aconseguit a les anteriors eleccions.

 

 

La CSU ha obtingut un 37,3% de vots, ha perdut 10 punts percentuals de vot, mentre que Els Verds pugen com a segona força amb un 17,8%. Aquest és el millor resultat mai obtingut per aquest partit que se situa al davant del partit Electors Lliures una escissió de la CSU, que han aconseguit l'11,8% dels vots. 

 

 

Aliances per formar govern

Baviera es veurà abocada, doncs, a formar un govern de coalició. La CSU ja ha anunciat que descarta un govern amb la ultradreta d'AfD. Però les desavinences amb Els Verds també els descarta com a socis de govern. Als democratacristians de Merkel els queda l'opció de fer govern amb els Electors Lliures que són un grup que treballa en xarxa i es dedica a qüestions municipals principalment.

 

 

La formació ecologista tindrà una nova oportunitat per consolidar el seu avanç d'aquí a quinze dies, en els comicis regionals d'Hesse, l'estat de Frankfurt, la capital financera del país, on són ja socis minoritaris de la coalició regional que lidera la CDU. De fet, El Verds són els vencedors morals de les eleccions, per la seva segona posició i perquè se situen per sobre de l'SPD.

 

 

Després d'Electors Lliures ha quedat posicionat el partit ultradretà Alternativa per a Alemanya amb el 10,6% dels vots.

Amb els escons aconseguits avui, Alternativa per a Alemanya ja tindrà representació parlamentària en 15 dels 16 lands del país, als quals previsiblement se sumaran els de Hesse d'aquí dues setmanes.

 

 

El Partit Socialdemòcrata (SPD) s'enfonsa i cau en picat i perd el 50% dels vots i només aconsegueix el suport d'un el 9,5% dels electors.

I darrere de tot se situa el Partit Lliberal amb el 5% dels vots.

Els resultats han suposat un cop dur per al govern d'Angela Merkel, tot i que el seu partit no hi ha participat en compliment de l'acord que té amb el seu soci, la CSU, de no competir a les urnes.

La participació d'aquests comicis regionals ha estat del 72%, més alta que fa 5 anys.

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut