La Seu d'Urgell

Batet surt al pas de les crítiques de Torra pel fet que Sánchez es reuneixi abans amb Urkullu

El president català es queixa que Sánchez el posi "en el paquet de les autonomies"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez es reunirà amb els presidents autonòmics per ordre d'antiguitat dels estatuts d'autonomia. Així, el primer serà el lehendakari, Íñigo Urkullu, i, en segon lloc, el president de la Generalitat. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha justificat aquesta decisió i ha assegurat que això no treu que la reunió amb Torra tingui un caràcter especial.

"Hi ha un un conflicte territorial a Catalunya que no existeix en altres territoris, i això vol dir que el tipus de reunió i els temes que s'hi abordaran seran totalment diferents, però crec que aquesta circumstància, que nosaltres reconeixem, no impedeix que institucionalment el president del govern segueixi l'ordre de la conferència de presidents."

En la clausura del 29a Trobada Empresarial del Pirineu, que se celebra a la Seu d'Urgell, Batet, que està preparant l'entrevista entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit que encara no hi ha data per a aquesta trobada, però ha subratllat que el govern central té "interès que es produeixi aviat".

La ministra ha remarcat que el govern espanyol no vol que l'entrevista sigui "una mera salutació sense més ni més, sinó que serveixi per avançar".

Batet ha instat el govern català "no només a reclamar diàleg", sinó a fer "passos efectius per aconseguir-ho", i per això li ha demanat que estigui disposat a segellar "acords concrets i parcials" per aconseguir "restaurar" la confiança entre les dues administracions.

Torra vol una relació bilateral

Les declaracions de Batet arriben després que el president Quim Torra, amb una piulada, hagi reclamat que la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol sigui bilateral, de govern a govern. I retreu al govern del PSOE que situï Catalunya en el paquet de les comunitats autònomes.

Acaba dient que, si no consideren urgent la reunió, és que no han entès res de res. El president Torra ha parlat també del que vol dir al rei si coincideixen en la inauguració dels Jocs del Mediterrani la setmana que ve.


Ha estat la portaveu de l'executiu espanyol i ministra d'Educació, Isabel Celaá, qui ha anunciat quin seria l'ordre de les reunions de Sánchez amb els presidents autonòmics. Celaá ho ha argumentat: serà "estrictament per antiguitat de presentació dels estatuts d'autonomia". Així, doncs, primer es trobarà amb el president basc, després amb el català i, en tercer lloc, amb Andalusia, segons ha afegit.

Celaá també ha explicat que està previst que Sánchez comenci la ronda de reunions amb els presidents de comunitats autònomes "abans de l'estiu".

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraPedro Sánchez
Anar al contingut