La candidata del PSC a "Els matins"

Batet en 10 frases: "Hem de decidir entre 155 perpetu o reforçar l'autogovern"

En una entrevista a "Els matins" de TV3, la cap de llista del PSC per Barcelona ha dit que "aplicar ara el 155 seria inconstitucional"

RedaccióActualitzat

Meritxell Batet es presenta com a cap de llista del PSC per Barcelona. Ministra d'Administracions Públiques en el govern de Pedro Sánchez. Els socialistes van ser el primer dels partits catalans, després de Ciutadans, que van aclarir la seva oferta electoral per als comicis avançats de l'abril.

En aquesta tercera entrevista de la campanya electoral a "Els matins" de TV3, Meritxell Batet ha afirmat que en aquestes eleccions s'ha d'escollir "entre el 155 perpetu o reforçar l'autogovern". En tot cas ha remarcat que, en aquests moments, "no hi ha justificació" per aplicar l'article 155 perquè, ha dit, "seria inconstitucional".

Reforçar l'autogovern

"En aquests moments, amb la campanya que afrontem i el govern que hem d'escollir, el que hem de decidir és si volem una opció que ens proposa el 155 perpetu o una opció que el que proposa és reforçar l'autogovern, mantenir l'estat de les autonomies, reforçar-lo, desenvolupar-lo i respectar les institucions d'autogovern"

"Ara aplicar el 155 seria inconstitucional, des del nostre punt de vista. No hi ha hagut una ruptura del marc constitucional ni del marc estatutari i, per tant, no hi ha justificació per aplicar un article que està pensat per situacions absolutament extremes i que per descomptat ha de ser un instrument que, si s'ha d'aplicar, s'ha de fer de manera proporcional. No ha de servir com excusa per, 'de facto', suspendre l'autonomia d'una comunitat autònoma"

 

La dreta i la Constitució

"Els partits polítics que proposen l'aplicació del 155 també proposen en paral·lel la recentralització de les competències. És a dir, estan utilitzant un instrument que és absolutament excepcional i que les circumstàncies, clarament, no es donen en absolut per, en el fons, aplicar la política que ells defensen, que és carregar-se el títol vuitè de la Constitució. Aquests que diuen que són tan constitucionalistes, en el fons, s'estan carregant un títol sencer de la Constitució, que és el títol vuitè, que és el que desenvolupa l'estat de les autonomies"


Referèndum

"Aquesta era una qüestió que el partit socialista i el govern d'Espanya no acceptaríem. Els independentistes saben que mentre governi Pedro Sánchez, mentre governem els socialistes, no hi haurà reconeixement del dret d'autodeterminació i no hi haurà referèndum, i això ho saben perfectament"


Diàleg dins la llei

"Aquí tenim unes posicions que el que fan és estar instal·lats en el conflicte, i viuen del conflicte, i que crec que no ofereixen una via de sortida, mentre que nosaltres el que estem dient és que existeix un problema, hi ha clarament una divisió a la societat catalana, i el que hem de fer és superar aquest bucle, posar solucions damunt la taula. El conflicte no és alternativa. L'única alternativa és o diàleg dins la llei o diàleg dins la llei"

 

Parlar amb tothom

"Volem sentir parlar a totes les forces polítiques. Nosaltres volem governar sols, no dependre de ningú, poder aplicar un programa socialdemòcrata, que és el que necessita el nostre país en aquests moments, però volem parlar amb tothom. Hi ha consensos que requereixen parlar. I això és imprescindible. Encara que sigui una via difícil, és que no n'hi ha una altra. No hi ha alternativa"


ERC i PDeCAT

"La meva gran pregunta a Esquerra Republicana és per què, si vol un govern d'esquerres, va fer caure un govern d'esquerres?. Si no vol un govern de dretes, per què ha obert la possibilitat que un govern de dretes es pugui constituir a Espanya? Aquesta és la contradicció que jo crec que té Esquerra Republicana i, en certa manera, el PDeCAT o Junts per Catalunya"

"Podem parlar de pensions, podem parlar de mercat laboral, podem parlar de pobresa infantil, de l'ingrés mínim vital, de dependència... Tot això estava en els pressupostos generals de l'Estat (···) Van preferir fer una pinça amb la dreta i provocar unes eleccions i el risc que hi hagi un govern de dretes existeix. Si tenen majoria en escons, si tenen majoria parlamentària, pactaran i conformaran govern


Clavegueres de l'Estat

"Nosaltres volíem que la comissió del Congrés es tanqués i, sobretot, s'acordessin unes conclusions. Quan hi ha procediments oberts, quan hi ha persones que estan sotmeses a un procediment judicial [com el comissari Villarejo], la seva compareixença a les comissions d'investigació normalment no serveixen de res perquè es neguen a contestar"

"El ministre Grande-Marlaska coneix molt bé la situació precisament des de l'altra banda, perquè des d'on ve ell és de l'Audiència Nacional, és jutge de professió. Coneix molt bé els problemes que hi pot haver. I per tant sap quines decisions ha de prendre, i és el que està fent en aquests 10 mesos. Aquests fets vergonyants, si es van produir, tindran responsabilitats i hi haurà una neteja profunda. Intentarem que això no passi mai més"

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut