Bilbao

Batasuna i EA signen un acord per lluitar per la independència a través de la política i sense violència

Pas significatiu i remarcable de l'esquerra abertzale cap a les vies pacífiques. La il·legalitzada Batasuna ha escenificat la seva aposta per desmarcar-se d'ETA presentant un document conjunt amb Eusko Alkartasuna en el qual es compromet a treballar conjuntament per un estat basc independent a través de la política i la democràcia i sense concessions a la violència. Aquest acord, que evita condemnar explícitament ETA, arriba després de mesos de converses i s'ha fet públic aquest diumenge en un acte a Bilbao.

Actualitzat
L'acte de presentació d'un projecte comú entre l'esquerra abertzale il·legalitzada i Eusko Alkartasuna ha servit per marcar el to i la convicció de l'entorn d'ETA per desvincular-se de la violència. Els abertzales no han dit directament a la banda terrorista que deixi les armes, però sí que han obert les portes a desmarcar-se explícitament d'ETA, si aquesta no fa cap pronunciament o no emet cap comunicat en què declari una treva definitiva i significativa.

La signatura del document s'ha portat a terme al Palau Euskalduna de Bilbao davant d'un miler de persones. Durant l'acte també s'han pogut veure actuacions musicals, balls tradicionals o un vídeo amb imatges de la detenció de l'exdirigent de Batasuna, Arnaldo Otegui, actualment a la presó.

Escepticisme de l'executiu central

El govern espanyol ha rebut l'anunci dels abertzales amb un cert escepticisme. L'executiu central no confia que l'entorn d'ETA aposti exclusivament per la política. El ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit aquest diumenge al matí que Batasuna "no els enganyarà", i els ha demanat que trenquin clarament amb la banda terrorista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut