Barcelona

Batasuna hauria demanat a ETA que aturi la violència de manera unilateral i incondicional

Batasuna ha demanat a ETA que aturi la violència de manera unilateral i incondicional. Segons publica el diari "El País", l'esquerra abertzale ha instat l'organització terrorista a fer aquest pas sense demanar a canvi condicions prèvies al govern, al contrari del que havien fet en treves anteriors.

Actualitzat
Batasuna ja ha traslladat a ETA que ara la lluita s'ha de centrar, només, a enfortir el moviment polític sobiranista, perquè a llarg termini sigui majoritari en la societat basca. Per això, confia que l'organització terrorista declari un alto el foc permanent, verificable i amb vocació de ser definitiu.

Segons fonts d'"El País", fins que ETA no cessi en la violència, Batasuna no preveu presentar candidatura a les eleccions. Qualsevol intent no tiraria endavant, i seria bloquejat pel Ministeri de l'Interior i pels tribunals. L'esquerra abertzale tampoc presentarà batalla a fons pels presos etarres, tot i que un cop es donin les condicions, sí que reivindicarà l'excarceració dels reclusos malalts.

Aquest moviment de Batasuna coincideix amb la petició que feia, just aquest cap de setmana, el govern espanyol a l'esquerra abertzale, a qui demana que condemni clarament la violència d'ETA si vol tornar a la vida política. En una reunió a La Moncloa, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el lehendakari, Patxi López, han acordat mantenir la pressió sobre l'organització terrorista.

Contactes a Catalunya

Mentrestant, i segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, membres de l'esquerra abertzale s'han reunit amb diversos partits catalans per buscar complicitat en la nova etapa política a Euskadi. Les trobades van ser la setmana passada a Barcelona i van servir per traçar un full de ruta per a la nova marca electoral, que apareixerà abans de final d'any.
Anar al contingut