Sant Sebastià

Batasuna assegura que el procés de pau està en "greu crisi" i sense avenços en el diàleg entre partits

Dures paraules de la il·legalitzada Batasuna per a la bona marxa del procés de pau a Euskadi. El seu portaveu, Pernando Barrena, ha assegurat que no s'han produït avenços significatius en el diàleg entre els partits i que el procés de pau al País Basc continua en una situació de "greu crisi" i "bloqueig". Tot i això, curiosament, el màxim líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, no ha comparegut en aquesta roda de premsa que tenia compromesa a Sant Sebastià perquè li ha sorgit una altra reunió d'última hora. Segons tots els indicis, aquesta reunió s'ha fet a Sant Sebastià i hi han estat presents el mateix Otegi, Josu Jon Imaz, del PNB, i Rodolfo Ares, del PSE.

Actualitzat

L'esquerra abertzale s'ha vist obligada a trencar el silenci per assegurar que, segons ells, el procés de pau obert està greument bloquejat i que no avança. Pernando Barrena ha acusat el PSOE de ser un "obstacle" permanent que impedeix avenços en el procés de pau i ha assegurat que, tot i que la interlocució amb els partits polítics continua, "el procés polític en aquests moments segueix estant en una situació de greu crisi i de greu bloqueig". Així, el portaveu abertzale ha confirmat que, a excepció del PP i UPN, els contactes entre els partits continuen per intentar acordar els objectius i la metodologia d'una taula de partits, però ha insistit que totes les trobades han estat bilaterals.

Segons la seva opinió, els socialistes no tenen voluntat política per arribar a un acord que permeti engegar la taula de partits, un fòrum que Batasuna considera indispensable per superar l'actual situació de bloqueig.

D'aquesta manera han volgut rebaixar el clima de cert optimisme generat en les últimes hores que apuntava fins i tot que la taula de partits podria estar encarrilada d'aquí a poques setmanes.

Amb tot, s'ha especulat molt sobre l'absència del màxim líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, que no ha comparegut en aquesta roda de premsa que tenia compromesa a Sant Sebastià perquè li ha sorgit una altra reunió d'última hora. Segons tots els indicis, aquesta reunió s'ha fet a Sant Sebastià i hi han estat presents el mateix Otegi, Josu Jon Imaz, del PNB, i Rodolfo Ares, del PSE .

Precisament, Ares, que va ser un dels protagonistes de l'única trobada pública a principis d'estiu entre els socialistes i Batasuna, hauria substituït en la interlocució del PSE Jesús Egiguren. D'aquesta manera, es mostrarien més garanties a l'esquerra "abertzale" que el govern Zapatero està avalant l'impuls d'aquest diàleg.

I mentrestant, al carrer continuen les protestes per la situació del pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos, que està en vaga de fam fa dos mesos. Per l'esquerra "abertzale", la política penitenciària és un seriós obstacle per al procés obert. No obstant l'ambient està més tranquil i ha parat des de fa uns dies la kale borroka.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut