Els manifestants han tirat pedres i fins i tot focs artificials contra la policia (EFE/EPA/Killian Lindenburg)

Batalla campal amb la policia en les protestes contra les restriccions Covid a Rotterdam

Hi ha una vintena de detinguts i set ferits, alguns són agents de policia, que han respost els aldarulls amb canons d'aigua i disparant bales de goma

Ferran Vila CabanasActualitzat

Nit de disturbis a Rotterdam contra les noves mesures del govern dels Països Baixos per frenar l'augment de contagis de Covid.

Entre altres, preveuen restringir l'accés de persones no vacunades contra el coronavirus en alguns espais, com botigues i serveis no essencials, amb la possibilitat que les empreses també ho demanin als llocs de treball.

Al final de la manifestació convocada per a aquest divendres sota la consigna de reclamar "llibertat", una vintena de persones han acabat detingudes i almenys set més han resultat ferides.

Entre els ferits també hi ha agents de policia, que ha dissolt la protesta amb canons d'aigua i disparant bales de goma.

Els principals enfrontaments han tingut lloc en un dels carrers comercials més cèntrics de la ciutat. L'alcalde de Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, ha qualificat els incidents d'"orgia de violència".

Els manifestants han cremat un vehicle policial i diversos patinets elèctrics, han llançat pedres contra policies i bombers i han tirat focs artificials contra la línia policial.

En els disturbis, alguns manifestants han cremat patinets elèctrics i un vehicle policial (EFE/EPA/VLN NIEUWS)

"Ha arribat un punt en què la situació s'ha fet tan perillosa que els agents s'han sentit obligats a disparar contra els objectius", ha explicat la policia, que ha mobilitzat efectius de tot el país per "restablir l'ordre".


Primers a recuperar les restriccions

Els Països Baixos van ser els primers de l'Europa occidental a reintroduir el confinament parcial la setmana passada, acompanyat d'una sèrie de restriccions sanitàries que afecten especialment el sector de la restauració.

De fet, els Països Baixos són els segons en el rànquing d'afectació per Covid entre els països del continent europeu. Se situen per damunt dels 1.000 punts, just darrere d'Àustria, que ha confinat tota la població.

Aquest divendres, als Països Baixos s'hi han reportat 21.000 noves infeccions.

Amb una incidència menor, però també alta, Alemanya ha optat els darrers dies per restringir l'oci als no vacunats i obligar els sanitaris a vacunar-se.


Més protestes previstes

La situació viscuda a Rotterdam ha portat les autoritats locals a prohibir les concentracions a la zona on s'han produït els aldarulls, però es preveu que aquest dissabte hi hagi noves protestes en altres ciutats.

S'espera que diversos milers de persones assisteixin dissabte a les protestes a Amsterdam i al sud, a Breda.

Al gener, els Països Baixos ja van viure els pitjors disturbis en quatre dècades, també a Rotterdam, després que entrés en vigor un toc de queda.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut