Bassols, l'empresari que demanava càrrecs a CDC per a ell i la seva dona

Tractava amb Mas per demanar-li favors i també ho hauria intentat amb Puigdemont quan era alcalde de Girona

RedaccióActualitzat

S'ha destapat una nova part del sumari del cas del 3% sobre el suposat finançament irregular de Convergència. En aquesta nova part, els investigadors posen la lupa en les gestions de l'empresari Josep Manel Bassols per aconseguir adjudicacions de la Generalitat.

Les cartes de Bassols, l'empresari i exalcalde d'Anglès detingut dos cops pel cas del 3%, ha donat feina als investigadors. Entre les cartes, una en què Bassols demana al president de la Generalitat Artur Mas que col·loqui dins l'administració la seva dona, la magistrada del TSJ Núria Bassols. Segons l'empresari, perquè ella necessitava un impàs.

 

Més enllà de la petició, la carta conté dos elements més clau pels investigadors: que Bassols agraeix al president la feina de Germà Gordó per haver intentat col·locar la seva dona a Infraestructes.cat, gestió que no hauria fructificat; i també que l'empresari es lamenta del tracte que ha rebut del partit, diu, després d'haver desenvolupat una tasca a favor del país tan llarga com la seva, quan altres persones estan rebent càrrecs.

És aquí on Anticorrupció fonamenta algunes de les seves sospites. Una, que Bassols hauria aconseguit adjudicacions per a la seva empresa —Oproler— després d'haver fet donacions a CDC. I la novetat és que no serien via fundacions, sinó directament al partit. Com que algunes d'aquestes donacions haurien estat profitoses a Barcelona, Bassols hauria intentat —sempre segons els investigadors— extrapolar el sistema a Girona, on Puigdemont era alcalde.

 

La Guàrdia Civil sosté en un informe que Bassols intentava tenir contents els càrrecs de Convergència, amb invitacions a Gordó o Francesc Sanchez al futbol. I també al mateix Puigdemont. La foto de tots dos al Camp Nou en seria una prova. Com també el correu que Bassols adreça al president. Literalment diu: "La pluja va respectar i el resultat va ser magnífic. Espero ens ajudi a entrar a l'Ajuntament de Girona". Si els contactes van arribar on Bassols volia no forma part de la part aixecada del sumari ni de les tesis de la fiscalia.

L'Ajuntament de Girona sosté que en època de Puigdemont no es va fer cap contracte amb l'empresa de Bassols.

El triangle del tràfic d'influències

La Guàrdia Civil també ha descrit el que considera el paradigma del tràfic d'influències. Un triangle on situa al vèrtex superior els càrrecs de Convergència, començant per Gordó. Al vèrtex dret, el poder adjudicador, és a dir, les empreses que liciten l'obra pública. I a l'altra punta, els empresaris, amb Bassols com un dels màxims exponents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut