Un cambrer en plena feia a la plaça Reial de Barcelona
Un cambrer en plena feia a la plaça Reial de Barcelona (Europa Press/Davi)d Zorrakino

Bars i restaurants podran tenir l'aire condicionat "al voltant dels 25 graus"

La ministra Ribera ha negat que vulguin fixar restriccions en l'àmbit domèstic

La feina atrafegada de cambrers i cuiners és una de les excepcions que es tindran en compte a l'hora de regular la temperatura màxima de l'aire condicionat als llocs de treball.

El govern espanyol ha respost a les advertències dels sindicats sobre salut laboral i ha aclarit que, en comptes dels 27 graus que s'aplicaran pel decret energètic com a norma general a botigues, centres comercials, oficines i transports, s'admetrà que el termòstat es deixi als 25 graus a bars i restaurants.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura i ha posat com a exemple que discoteques, cuines o gimnasos necessiten una temperatura diferent que, per exemple, una llibreria:

"Sabem que no és el mateix treballar en una oficina o una sucursal bancària que en un gimnàs, una perruqueria o una tintoreria. Per això el decret llei preveu que s'incorpori la flexibilitat que es necessita, amb prudència, per a la protecció dels treballadors."

"Si en un determinat espai es justifica, perquè és necessària, una temperatura diferent, es pot donar per bo", ha explicat a Catalunya Ràdio.

Les limitacions de temperatura entraran en vigor dimarts que ve. L'objectiu és reduir el consum energètic europeu.

Escolta l'entrevista íntegra aquí:

 

En una altra entrevista, a Onda Cero, preguntada directament per la feina dels cambrers, ha admès que la normativa laboral "recomana que [la temperatura] sigui d'uns 25 graus" i ha afegit que cal garantir el confort dels treballadors, però sense excessos. "Una cosa és mantenir una temperatura còmoda per als treballadors i l'altra són 19 graus", ha afirmat.

Ribera ha assegurat que, en l'entorn laboral, l'aplicació de la norma serà flexible, tenint en compte les característiques de cada sector.

Nega falta de diàleg

Després de les crítiques d'alguns executius, entre els quals el català i el basc, la vicepresidenta espanyola ha negat falta de diàleg amb les autonomies sobre el paquet que va aprovar dilluns el Consell de Ministres i ha argumentat que ja n'havia informat els consellers d'Energia i de Medi Ambient:

"No ha passat sense diàleg previ. Vam tenir les dues conferències sectorials el dijous. Els vaig traslladar la situació a Europa, l'acord a què havíem arribat al consell extraordinari de ministres d'Energia dos dies abans i la intenció del govern de treballar en un paquet de mesures immediates que portaríem al Consell de Ministres la setmana següent i la construcció d'un pla de contingència que presentarem al setembre."

Sobre qui ha de ser responsable de multar i perseguir els incompliments de la norma, Ribera ha confiat que "no hi hagi sancions, perquè tothom compleixi". Ha reconegut, però, que la competència és de les autonomies i, per tant, cadascú haurà de decidir com l'aplica.

Sense restriccions a les llars

La ministra ha negat a Catalunya Ràdio que tinguin "cap intenció d'imposar restriccions a dins de les cases". El que sí que hi haurà són recomanacions, com ara "impulsar l'estalvi i l'eficiència a través de la rehabilitació, de canvi de lluminàries o l'autoconsum".

 

ARXIVAT A:
EnergiaCrisi climàticaDrets laborals
Anar al contingut