Bars i restaurants podran servir sopars a partir del 9 de maig fins a les 11 de la nit

També podran tornar a obrir els parcs i fires d'atraccions, tancats des de l'estiu

RedaccióActualitzat

Les restriccions vigents, previstes fins aquest diumenge 2, es prorrogaran sis dies més, fins al dissabte 8.

Se n'aixequen algunes, però. Així, els parcs infantils de titularitat pública no hauran de tancar a les 8 del vespre, per poder aprofitar més la llum solar. L'hora de tancament, doncs, la tornaran a decidir els municipis.

Els canvis més importants arriben a partir del diumenge 9, quan la desescalada començarà a fer nous passos, que ha avançat la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés.


Bars i restaurants fins a les 11 de la nit

El més destacat és l'obertura continuada de la restauració fins a les 11 de la nit. Bars i restaurants podran obrir fins a aquesta hora, mantenint l'aforament del 30% en interiors i les distàncies de seguretat a l'exterior.

El 20 de desembre, fa més de 4 mesos, va ser l'últim dia que bars i restaurants van poder servir sopars.

També podran obrir, per primera vegada des de l'estiu, els parcs i fires d'atraccions, amb un aforament del 30%.

En saber aquest anunci, els parcs d'atraccions del Tibidabo i Port Aventura ja han anunciat que obriran a partir del dissabte 15 de maig.

 

El Gremi de la Restauració havia demanat al govern que allargués els horaris per poder servir sopars (ACN / Mar Rovira)


La consellera de Salut en funcions no ha avançat què decidirà el Procicat sobre el toc de queda o possibles confinaments perimetrals. "Necessitem uns dies per acabar de determinar-ho", ha argumentat.

Vergés sí que ha admès que el diumenge 9 de maig, últim dia de vigència de l'estat d'alarma, l'actual toc de queda -a partir de les 10 de la nit- s'haurà de retardar per permetre el funcionament de la restauració fins a les 11 de la nit.


Mantenir la prevenció

Vergés, de tota manera, ha afegit: "Hem de seguir amb la prevenció i la disminució de riscos, la transmissió va de persona a persona. Hem d'evitar les situacions de risc".

Aquest alleugeriment de restriccions s'ha anunciat la setmana que s'ha aixecat el confinament comarcal i s'ha recuperat la lliure circulació per tot Catalunya i també la primera, des d'abans del Nadal, que han pogut obrir els bars i restaurants dels centres comercials.

Des de dilluns passat, a més, no hi ha límit de bombolles en les reunions socials, que, de tota manera, mantenen el límit de sis persones màxim. També s'han recuperat les classes 100% presencials al batxillerat i els cicles formatius.

 

La terrassa d'un restaurant a l'Hospitalet de Llobregat (EFE / Toni Albir)


Per explicar les mesures contra la Covid-19 han comparegut, a més de Vergés, el conseller en funcions d'Interior, Miquel Sàmper; també Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, Imma Solé, subdirectora de Protecció Civil, i Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos d'Esquadra.


Canvis legals per poder mantenir el toc de queda

El final de l'estat d'alarma, el 9 de maig, preocupa diverses autonomies, entre les quals Catalunya, que reclamen un marc normatiu per poder aplicar restriccions en cas que empitjori la situació sanitària.

Aquest divendres, Sàmper ha confirmat que el govern treballa per poder aprovar un nou marc legal, dimarts vinent, que permeti fer-ho.

Ja s'havia avançat que serà mitjançant un decret que modificarà la llei de salut pública per donar cobertura jurídica a les mesures que es puguin prendre a partir del 9 de maig, en especial pel que fa al toc de queda o els confinaments territorials, actualment emparades en l'estat d'alarma.

 

 

El decret deixarà clar que les restriccions que afecten drets fonamentals caldrà que les validi abans el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així, s'evitaran situacions com la de l'estiu passat, quan la justícia va invalidar en un primer moment el confinament del Segrià en considerar que la Generalitat no era competent.


"Optimistes" sobre el pla de vacunació

Pel que fa a la campanya de vacunació, Vergés ha assegurat: "Les previsions ens fan ser optimistes".

Entre aquest divendres i la setmana que ve han d'arribar a Catalunya més de 550.000 vacunes, que han de permetre, segons Vergés, "fer un salt important en la immunitat dels col·lectius de més risc" i avançar en la desescalada a partir del 9 de maig.

En els pròxims dies es preveu arribar a tenir vacunada amb les dues dosis més del 85% de la població a partir dels 80 anys.

I, amb la primera dosi, més del 80% de la població entre els 60 i els 79 anys.

 

Salut compta que els efectes de la vacunació es notaran aviat en els indicadors epidèmics (ACN / Eli Don)


Els efectes d'aquest grau d'immunització s'haurien de notar "en les pròximes setmanes" amb una "possible reducció" de la mortalitat causada pel coronavirus, d'entre un 50% i un 75%.

També dels ingressos hospitalaris, que baixarien entre un 30% i un 50%, i dels ingressos en UCI, que baixarien entre un 17% i un 37%.

En aquest context, també es preveu una reducció de contagis d'entre un 10% i un 15%.


Més de 2,5 milions de dosis

Aquest divendres obre el centre de vacunació massiva que s'ha habilitat en un dels pavellons de la Fira de Barcelona, després de la prova pilot feta el cap de setmana passat.

Aquest primer cap de setmana actiu, la previsió és poder administrar la vacuna de Pfizer a unes 6.000 persones, tot i que l'objectiu és que l'arribada de més dosis permeti augmentar el ritme fins a les 120.000 vacunacions setmanals.

 

Primera vacunació massiva a la Fira de Barcelona després de la prova pilot del cap de setmana passat (Departament de Salut)


Els equips de vacunació han superat aquest dijous els dos milions i mig de vacunes administrades a Catalunya, de manera que un 27% dels catalans de més de 16 anys ja tenen posada una dosi d'algun dels quatre fàrmacs autoritzats i un 11,2%, la pauta completa.

Des que va començar el procés de vacunació, el 27 de desembre passat, s'han inoculat a Catalunya 2.504.283 dosis, de les quals 1.791.648 són primeres dosis i 712.635, segones.

Mentrestant, la Comissió de Salut Pública ha decidit aquest divendres ajornar entre quatre i sis setmanes la decisió sobre què hauran de fer les persones de menys de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. La majoria són membres dels considerats col·lectius essencials.

Entre les opcions hi ha mantenir l'administració de la segona dosi amb el mateix fàrmac, introduir-ne un altre o espaiar una mica més en el temps la segona vacunació.

 

 

Aquest dijous, d'altra banda, s'ha sabut que el Departament de Salut administrarà la vacuna de Moderna als guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya. La vacunació començarà dilluns vinent i es farà en quatre comandàncies, tal com havien demanat els dos cossos.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar dimarts a la Generalitat que garantís la vacunació als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb la mateixa proporció que els Mossos d'Esquadra en un termini de deu dies.

Situació "estable"

Vergés i Argimon han coincidit a descriure com "estable" la situació epidemiològica a Catalunya, amb una velocitat de contagi movent-se al voltant d'una Rt d'1 i uns 10.500 contagis setmanals.

Vergés ha volgut remarcar que 10.500 casos setmanals són molts casos i que la pressió assistencial encara és alta, amb les UCI al voltant dels 500 pacients Covid crítics.

 

Cues per al cribratge amb automostra a Girona
Cues per al cribratge amb automostra a Girona (EFE / David Borrat)


Les dades publicades aquest divendres pel Departament de Salut indiquen que hi ha 1.585 persones hospitalitzades a causa de la pandèmia, de les quals n'hi ha 489 a les UCI.

La velocitat de contagi s'ha mantingut en una Rt d'1,04, la mateixa que un dia abans, i la incidència a 14 dies per 100.000 habitants és de gairebé 280 casos. El risc de rebrot, de 291 punts, també varia poc respecte als últims dies.

 

Per comarques, el Solsonès és la que té més risc de creixement potencial (EPG) amb 1.268 punts, seguit per la Noguera (818), la Vall d'Aran (781), la Terra Alta (773) i el Pla d'Urgell (765).

Quatre comarques es mantenen en risc baix, és a dir, per sota de 100: l'Alta Ribagorça (0), el Priorat (17), la Segarra (74) i el Montsià (77).

La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies també puja i arriba als 281 casos. La positivitat, és a dir, el percentatge de positius en proves PCR i tests d'antígens, se situa en el 6,36%, encara per sobre del 5%, que l'OMS assenyala com a llindar de control de l'epidèmia.

Des de l'inici de la pandèmia, a finals de febrer de l'any passat, el nombre total de casos confirmats a Catalunya és de 647.739 i la xifra total de defuncions és de 21.840.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut