Estrasburg

Barroso, reelegit president de la CE amb l'abstenció del PSC, que es desmarca del PSOE

José Manuel Durão Barroso ha estat reelegit com a president de la Comissió Europea per a un segon mandat. El Parlament Europeu ha votat a favor de la candidatura de Barroso, l'única que s'hi presentava, per 382 vots a favor, 219 en contra i 117 abstencions. Finalment, els eurodiputats del PSOE han votat per Barroso, juntament amb els socialistes portuguesos, i s'han desmarcat de la resta de grup socialista, amb el PSC inclòs, que s'ha abstingut. També hi han votat a favor el Partit Popular i els euroescèptics britànics, txecs i polonesos. En el seu discurs, Barroso ha agraït el suport dels eurodiputats i s'ha mostrat disposat a tirar endavant un ambiciós programa de mandat pels cinc anys vinents.

Actualitzat
El eurodiputats del PSC Maria Badia i Raimon Obiols s'han desmarcat dels seus companys espanyols, s'han alineat amb els europeus i, finalment, s'han abstingut en la votació que ha permès la reelecció de Barroso per a cinc anys més. "Creiem que és una decisió coherent i ja n'hem parlat amb el PSOE, el PSC va fer una campanya agressiva contra la dreta, jo mateixa em vaig comprometre a no votar Barroso i n'estic convençuda", ha revelat Badia.

ERC i d'ICV han votat en contra de Barroso, mentre que l'eurodiputat de CiU i els del PP català li han donat suport.

Els socialistes espanyols i portuguesos, a favor de Barroso


Els socialistes espanyols s'han vist condicionats pel suport que el president Rodríguez Zapatero ja va donar fa uns mesos a Barroso i han votat a favor de la ratificació de José Manuel Durão Barroso perquè pugui continuar al capdavant de la Comissió Europea durant cinc anys més. I és que el portuguès tenia abans de l'estiu molt poc suport, però ha aconseguit convèncer el grup liberal i part dels socialistes, entre els quals els espanyols i els portuguesos.

Els vots d'aquests últims s'han sumat als del Partit Popular Europeu, i als dels euroescèptics britànics, txecs i polonesos. "Els vull agrair la gran confiança dipositada en mi·, ha afirmat el president reelegit a l'hemicicle, després de la votació. "Com a president de la Comissió el meu partit serà Europa i tots els que em vulguin acompanyar en l'aventura que és la construcció de l'Europa unida; amb tots, hi intentaré establir acords", ha afegit.

Tot i que la majoria simple era suficient per ser reelegit, Barroso ha obtingut finalment la majoria absoluta, cosa que garantirà l'estabilitat en el seu segon mandat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut