El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Brussel·les

Barroso dóna suport a Reding, però puntualitza la seva menció a la II Guerra Mundial

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha donat suport a les dures crítiques a les expulsions de gitanos a França abocades per la comissària Viviane Reding, però ha puntualitzat que la seva menció a la Segona Guerra Mundial no volia establir cap paral·lelisme. França, per la seva banda, ha qualificat de "relliscada" les declaracions de Reding per haver comparat l'expulsió de gitanos amb la deportació de jueus.

Actualitzat
Barroso ha puntualitzat que "algunes de les expressions usades en la tensió del moment poden haver donat peu a malentesos. La vicepresidenta Reding no volia establir cap paral·lelisme entre el que va passar en la Segona Guerra Mundial i el present". Per a la resta, Barroso ha ofert tot el seu suport a la comissària responsable de Justícia i ha deixat clar que el dur missatge que va expressar i la seva intenció d'obrir expedient a França tenen el seu "suport personal" i el "suport total" del col·legi de comissaris.

El president de la Comissió ha insistit que "la prohibició de la discriminació basada en l'origen ètnic és un dels valors fonamentals de la UE" i que la CE "fa tot el que sigui necessari per garantir aquest principi". Barroso ha dit a més que pren nota de la crida al diàleg feta per les autoritats franceses -que han qualificat de "relliscada" les declaracions de Reding- i ha confiat que l'assumpte es pugui tractar a partir d'ara amb "total transparència".

Reding va criticar França durament i va considerar una "vergonya" tant la política d'expulsions com el fet que les autoritats franceses li asseguressin que no es dirigien contra grups ètnics, quan una circular del Ministeri de l'Interior del 5 d'agost demanava de forma específica a la policia que es desmantellés els campaments de gitanos.
Anar al contingut