Brussel·les

Barroso diu que la secessió de Catalunya s'hauria de resoldre d'acord amb les lleis internacionals

Barroso diu que les conseqüències de la hipotètica secessió de Catalunya s'haurien de gestionar d'acord amb la legislació internacional, perquè els catalans mantinguessin la ciutadania europea, que és complementària però no substitueix la nacional de l'estat membre.

RedaccióActualitzat
En una resposta parlamentària a l'eurodiputada italiana de la Lliga Nord Mara Bizzotto, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha explicat que "en l'hipotètic cas de la secessió d'una part d'un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l'ordenament legal internacional".

L'eurodiputada ha recordat que la Iniciativa Ciutadana Europea sobre Enfortiment de la Participació Ciutadana en la Presa de Decisions sobre la Sobirania Col·lectiva, promoguda per Reagrupament, que l'executiu comunitari no va admetre a tràmit argumentant que estava fora del seu àmbit de competència, tenia per objectiu "garantir que els ciutadans d'un nou estat que pugui resultar d'una possible secessió de Catalunya d'Espanya mantinguessin el seu estatus de ciutadans de la UE".

Bizzotto ha reclamat que Brussel·les aclareixi si els catalans "perdrien immediatament el seu estatus de ciutadans de la UE i els seus consegüents drets i obligacions" en cas d'independitzar-se del territori espanyol.

El president de l'executiu comunitari diu que l'article 20 del Tractat de Funcionament de la UE estableix que "la ciutadania de la UE és addicional i no substitueix la ciutadania nacional, això és, la ciutadania d'un estat membre de la UE".

"També confirma que en l'hipotètic cas d'una secessió d'una part d'un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l'ordenament legal internacional. Qualsevol altra consideració relacionada amb les conseqüències de tal cas seria de naturalesa conjectural", afegeix el portuguès.

Les anomenades Iniciatives Ciutadanes Europees es van crear en virtut del Tractat de Lisboa per permetre que els ciutadans corrents puguin reclamar a la Unió Europea que presenti legislacions del seu interès en àmbits de competència comunitària.

Les iniciatives, que poden presentar-se des de l'1 d'abril, han d'estar secundades per un milió de firmes de ciutadans d'un mínim de set estats membre, que comencen a recollir-se després que la Comissió accepta registrar-la.


Anar al contingut