Barricades en centres electorals per impedir que els requisin les urnes

Desenes de municipis de Catalunya blinden els col·legis electorals per dificultar l'accés de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

RedaccióActualitzat

Amb tractors, arbres o materials de la construcció. Els concentrats en els col·legis electorals han començat a muntar barricades per salvar les urnes i evitar així que la Guàrdia Civil o la Policia Nacional les requisi.

És el que ha passat a l'Escola Industrial de Barcelona, on els votants han tallat l'accés al carrer París muntant una barricada amb tanques i sacs de sorra d'unes obres en un equipament. Ho han fet després que al matí els agents han intentat accedir-hi per la porta principal i una multitud de ciutadans que esperaven per votar ho han fet impossible.

"Ho han intentat un cop i no han pogut i esperem que ho tornaran a intentar", ha dit als periodistes Miquel Garcia.

Davant la violència i les càrregues, les barricades han començat a estendre's. També després que el govern i les entitats sobiranistes han demanat als ciutadans que es mantinguin als locals de votació encara que ja hagin votat per impedir la intervenció de la policia.

El recinte ha continuat ple de gent que, malgrat la pluja, s'esperava per exercir el dret a vot en el referèndum.

Així han respost a l'Hospitalet

 

Tores les urnes en un sol col·legi

Les actuacions policials en centres educatius com el Ramon Llull, que ha tancat després que requisessin les urnes, ha portat els veïns de diverses localitats a prendre mesures de precaució. Mesures com concentrar totes les urnes en un col·legi únic. Ho han fet a Figueres, i a Arenys de Munt, el primer municipi on es va fer la primera consulta sobre la independència el 2009. Durant tot el dia no han rebut cap visita ni de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil, i a partir del vespre el consistori ha convocat tots els veïns a la plaça de l'Ajuntament on s'ha format una multitudinària concentració que impedia l'accés a l'edifici. 

També és l'opció que han pres a Santpedor. Allà, a més d'ubicar el col·legi únic en una plaça, s'han tallat quatre dels cinc accessos amb furgonetes, tractors o vehicles particulars.

En localitats del Vallès Oriental, com Sant Celoni o Santa Maria de Palautordera, han entravessat vehicles a la via bloquejant tots els accessos al municipi davant dels rumors insistents que s'hi acosten els cossos policials de l'Estat.

I a les comarques de Girona, els crits de "Votarem" i "Ni un pas enrere" han esperonat els veïns de Cassà o Santa Coloma de Farners a tallar els carrers en les últimes hores de votació.    

Són barricades espontànies que sorgeixen per la sensació que en qualsevol moment poden arribar els cossos de la policia espanyola i deixar en no res els esforços i la resistència d'una dura jornada per fer possible el referèndum de l'1 d'octubre. Les barricades són físiques, però també mentals. Per això, en molts moments, els concentrats han aplaudit i animat amb crits les persones que mantenien les barricades.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut