Baròmetre CIS: La gestió de la pandèmia reforça el PSOE, que amplia distància amb el PP

Els socialistes quedarien amb 13 punts d'avantatge respecte del PP, que perdria gairebé un 1,5% dels vots

RedaccióActualitzat

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions generals espanyoles si es fessin ara i milloraria els resultats. Així ho assegura el baròmetre de juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

En concret, el partit liderat per Pedro Sánchez obtindria un 32,4% dels vots, gairebé quatre punts i mig més que a les eleccions del 10 de novembre de l'any passat, que en va obtenir el 28%.

El Partit Popular (PP) es mantindria en segona posició, però perdria gairebé un punt i mig. Segons el CIS, passaria del 20,8% al 19,4% dels vots.

La diferència entre el partit que governa, el PSOE, i el primer partit de l'oposició, el PP, s'eixamplaria, doncs, fins als 13 punts.

Més gran seria la caiguda de Vox, que perdria gairebé tres punts i cediria la tercera posició a Unides Podem, que només perdria dues dècimes.

Segons el CIS, Vox passaria del 15,1% dels vots del 10N al 12,3%. La formació lila, en canvi, soci de govern del PSOE, passaria del 12,8% al 12,6% d'intenció de vot.

L'altre partit que puja és Ciutadans (Cs), que després de tocar fons recuperaria gairebé dos punts respecte a les últimes eleccions: obtindria el 8,7% dels vots, enfront del 6,8% de les eleccions.


ERC, JxCat i la CUP baixarien

Les tres formacions catalanes independentistes també perdrien intenció de vot: ERC continuaria sent la sisena força del Congrés dels Diputats, però perdria vuit dècimes (del 3,6% al 2,8%). D'altra banda, JxCat en perdria nou (del 2,2% a l'1,3%) i la CUP perdria mig punt (de l'1% al 0,5%).

Les dues llistes basques obtindrien el mateix percentatge de vots, l'1%, situació que suposaria que el PNB perdria tres dècimes i EH Bildu en guanyaria dues.

El baròmetre de juliol del CIS s'ha elaborat a partir d'enquestes fetes entre el 9 i el 19 d'aquest mes.

ARXIVAT A:
EleccionsPSOEPPCsVoxERCJxCatCUP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut