Baròmetre CIS: el PSOE resisteix la crisi de la Covid-19, que fa caure Vox i Podem

ERC, JxCat i la CUP baixen en intenció de vot respecte a les eleccions del 10N

RedaccióActualitzat

Divisió ciutadana a l'hora de valorar com el govern espanyol ha gestionat la crisi de la Covid-19.

Això és el que reflecteix l'últim baròmetre del CIS, elaborat entre el 4 i el 13 de maig, a partir del dia que tot Espanya va entrar en la denominada fase zero de la desescalada.

D'aquesta manera, mentre el 46% dels ciutadans tenen molta o prou confiança en el govern espanyol per gestionar la crisi sanitària, el 48,4% té molt poca confiança o cap en l'executiu presidit per Pedro Sánchez, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques.

Quan a la intenció de vot, aquesta polarització es tradueix en la pèrdua d'una dècima per part del PSOE respecte al baròmetre de l'abril, i de mig punt per part d'Unides Podem.

Amb tot, el govern espanyol, en conjunt, puja 1,7 punts d'intenció de vot respecte al 10N.

Respecte al baròmetre del mes passat, el PSOE perd una dècima (31,1%) i Unides Podem, mig punt (11,5%).

 

(CCMA)


El partit liderat per Pablo Iglesias, soci minoritari del govern espanyol, per tant, surt més mal parat de la crisi del coronavirus, però, en canvi, puja a la tercera posició en intenció de vot perquè Vox té una davallada d'1,8 punts respecte al 10N i es quedaria amb el suport de l'11,3% dels votants.

També perd suport el principal partit de l'oposició, el PP, que baixa mig punt però es manté com la segona força més votada amb una intenció de vot del 20,3%.

El gran beneficiat de la davallada de l'extrema dreta i la dreta és Cs, que puja 3,7 punts, fins al 10,5% de la intenció de vot, per darrere de l'extrema dreta.

És possible que en aquesta valoració dels votants hi hagi influït l'acord assolit el 6 de maig entre Inés Arrimadas i Sánchez pel qual la formació taronja va donar suport a la quarta pròrroga de l'estat d'alarma.

I és que el 60,4% de les persones enquestades consideren que cal mantenir mesures estrictes de confinament durant més temps.

Els dos partits que governen a Catalunya, JxCat i ERC, perden suport electoral respecte al 10N, i també la CUP.

JxCat perd un punt i es queda amb un 1,2% d'intenció de vot; ERC perd set dècimes, i baixa fins al 2,9%; i la CUP baixa tres dècimes, fins al 0,7%.


La gestió centralitzada perd suport

D'altra banda, i amb independència de la confiança ciutadana en el govern espanyol per gestionar la crisi de la Covid-19, encara hi ha un 55,9% dels enquestats que pensen que ha de ser La Moncloa que adopti les mesures contra la pandèmia, mentre un 36,6% són partidaris que ho facin els governs autonòmics.

Aquesta opinió és sensiblement diferent a l'expressada en el baròmetre d'abril: aleshores defensaven la gestió centralitzada un 73,3%, i la gestió autonòmica, un 20,7%.

Preguntats sobre la durada del confinament, un 35,6% opina que s'ha d'allargar un altre mes o el temps que calgui.

Un 17,7% pensa que no més de quatre setmanes (que seria fins a mitjans de juny, com a molt), un 10,4% és partidari d'allargar-lo tres setmanes (fins al principi de juny) i un 21,8% dels enquestats pensen que n'hi ha prou amb dues setmanes més (fins a finals de maig, a tot estirar).


Conseqüències molt greus

Pel que fa a les preocupacions generades per la Covid-19, el 52,9% de les persones consultades han respost que la principal és la salut. En canvi, un 23,3% estan preocupats, sobretot, pels problemes econòmics generats per la crisi sanitària.

De tota manera, una gran majoria dels ciutadans, fins a un 87,4%, estan convençuts que la pandèmia tindrà unes conseqüències econòmiques i laborals gravíssimes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut