Barcelona

Barcelona tindrà un "museu" de la foscor i la invidència

El Moll de la Marina de Barcelona acollirà el 2011 el centre "Diàleg en la foscor", conduït per discapacitats visuals, en què els visitants podran comprovar les dificultats a les quals s'enfronten els invidents i els beneficis de la foscor per afavorir el diàleg. La instal·lació permanent, que compta amb el suport de l'Ajuntament i de la Fundació ONCE, recrearà un ambient urbà, un altre de marítim i un espai natural en el qual els visitants, guiats per persones cegues i un bastó blanc, hauran de demostrar la seva habilitat per desenvolupar-se tal com ho faria un invident.

Actualitzat
El representant de la Fundació Diàleg en la Foscor, Carlos Bloss, ha explicat en un acte de presentació al costat de l'alcalde, Jordi Hereu, que l'espai, les obres del qual començaran en la primavera de 2010 i s'allargaran fins al gener de 2011, es convertirà en un "referent europeu" dels centres culturals i pedagògics d'excel·lència.

Bloss ha insistit que la foscor permet "aflorar i sensibilitzar altres sentits" diferents de la vista i afavoreix la comunicació entre les persones perquè "en la foscor qui no parla no existeix", a més d'eliminar els prejudicis i discriminacions sobre els cecs pels condicionants visuals, ja que a l'interior del centre cecs i no cecs "seran iguals".

El representant de la Fundació ha afegit que el centre, que comptarà amb una exposició permanent, sales polivalents i una cafeteria conduïda per invidents, no serà un museu sinó un "acostament pràctic a la ceguesa", en el qual els cecs "demostraran que no són discapacitats sinó que tenen capacitats especials" amb les quals "ensenyaran a veure els altres".

A causa de la seva vocació pedagògica, s'espera que el centre rebi la visita de nombrosos escolars, que en grups de vuit entraran en unes instal·lacions completament a les fosques i on podran comprovar les dificultats en la vida quotidiana dels invidents i deixar de considerar-los com a incapacitats.

La presidenta de l'ONCE a Catalunya, Teresa Palahí, ha declarat que, a diferència d'altres projectes culturals, "aquest té una gran plataforma social que li dóna suport" i ha ressaltat la funció empresarial del centre, que posarà en comunicació a emprenedors i discapacitats de cara a la inserció laboral dels cecs.

L'alcalde de la ciutat ha expressat la seva satisfacció pel fet que un espai "emblemàtic" com el Moll de la Marina, en ple cor olímpic, es converteixi en un lloc d'"innovació i inclusió" en la qual considera "la ciutat més accessible d'Europa", reflectint així el "compromís i sensibilitat de Barcelona amb les polítiques socials". Hereu ha reconegut que aquest és "un projecte que es fa voler i que no deixarà indiferent a ningú" i ha augurat que en poc temps es convertirà en una "escola de ciutadania".

La mostra "Diàleg en la foscor" va néixer el 1989 de la mà de l'alemany Andreas Heinecke, ha visitat més de 100 ciutats de 30 països d'Àsia, Europa i Amèrica amb l'assistència de més de sis milions de persones i és considerada com una de les iniciatives més avantguardistes en el tractament de les discapacitats i la igualtat d'oportunitats. El centre "Diàleg en la foscor" ocuparà 3.800 metres quadrats sota el moll i la seva implantació ha comptat amb el suport de tots els grups municipals.

Anar al contingut