Barcelona

Barcelona tindrà arbres millors, més diversos i més resistents

"Arbres per viure" és el pla director de l'arbrat de la ciutat per als pròxims 20 anys

RedaccióActualitzat

Barcelona té més d'1.400.000 arbres. Aquesta xifra inclou tots els arbres de la ciutat: els dels espais forestals de Collserola, Montjuïc i els Tres Turons, els arbres de carrer, i els de parcs i jardins públics i privats. D'aquests, 314.000 es troben dins de la trama urbana de la ciutat i més d'un milió, al parc de Collserola.

Actualment, l'arbrat cobreix el 25 % de la superfície de la ciutat. L'Ajuntament vol que augmenti fins arribar al 30% en els pròxims vint anys.

 

És un dels objectius del pla director de l'arbrat 2017-2037, titulat "Arbres per viure", en què han participat més de 700 professionals i tècnics. No es tracta, però, de tenir més arbres, sinó de tenir-los de més qualitat.

"L'objectiu central és tenir més biomassa, més cobertura i un verd més robust a la ciutat. Volem arbres més robustos, que no pas més arbres i més petits", explica Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona.

Un jardí elevat sobre les vies del tren

El pla aposta també per augmentar la varietat d'espècies. Els arbres més comuns dins l'àrea urbana de Barcelona són el plàtan, el xiprer de Lambert, la troana i el lledoner. Els plàtans han arribat a ser la meitat dels arbres de la ciutat. Ara són el 30%, però l'ajuntament vol reduir-los encara més, perquè són molt sensibles a l'estrès hídric a l'estiu i provoquen al·lèrgies i irritacions a la primavera.

De fet, l'estratègia de l'Ajuntament és que cap espècie superi el 15% del total d'arbres per impedir que una plaga propagui una malaltia entre tots. Com passa amb moltes de les palmeres de la ciutat, afectades per l'escarabat morrut, que s'han de substituir pel risc que hi ha que caiguin les branques.

Es tindrà en compte, també, que les espècies d'arbres estiguin més adaptades al clima i siguin resistents al canvi climàtic global.

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 9,6 milions d'euros anuals a aconseguir aquests objectius.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut