Barcelona tala 540 palmeres davant els dubtes oberts per l'accident mortal del Raval

S'eliminaran les palmeres datileres de més de deu metres i les que tinguin característiques semblants a la que va caure a l'agost i va matar una noia de 20 anys

RedaccióActualitzat

No se sap què va fer caure la palmera que va matar una noia de 20 anys al Raval, el mes d'agost, però l'Ajuntament de Barcelona ha decidit evitar riscos i eliminarà 540 palmeres datileres de la ciutat. Es talaran els exemplars que superin els deu metres d'alçada i els que superin els cinc metres i tinguin "les característiques de la palmera del Raval".

Parcs i Jardins va encarregar un informe a una empresa externa, però no hi ha conclusions clares que expliquin per què va caure un arbre sa i que no tenia defectes ni per dins ni per fora. Tampoc ho saben els tècnics municipals. L'única causa que s'apunta és que l'arbre agafés aigua per una filtració d'una font que hi ha al costat i que, amb el tancament per la sequera, patís la falta sobtada d'aigua.

Davant aquesta incertesa, l'Ajuntament ha decidit accelerar la substitució d'aquest tipus de palmeres, que es revisen amb criteris més estrictes des de l'accident de l'agost. La resta de les 2.500 datileres que hi ha a la ciutat es regaran sistemàticament.

"Ens preocupa perquè no hi podem intervenir, no sabem què podem fer o com podem detectar a quines altres palmeres de la ciutat els pot passar el mateix", ha explicat el gerent de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez.

 

Revisió i prevenció

Les últimes setmanes s'han revisat preventivament 1.224 palmeres datileres i ja se n'han tallat 308 de les 540 previstes. Per prevenir la possibilitat d'estrès hídric, encara que no sigui visible, Parcs i Jardins també ha optat per un reg sistemàtic amb aigua freàtica de totes les palmeres de la ciutat.

Els tècnics de Parcs i Jardins han modificat el pla de gestió de risc de l'arbrat d'acord amb les noves mesures específiques per a palmeres. Bàsicament es durà a terme la tala sistemàtica de les palmeres de més de 10 metres d'alçada que podrien causar danys personals i també de les que facin més de 5 metres on s'observin factors de risc.

Es mantindran els exemplars de palmera catalogats, i per tant protegits, perquè ja tenen sistemes de seguretat complementaris.

Hi ha previstes noves plantacions d'altres espècies de palmera quan s'acabi l'actual decret de sequera.

ARXIVAT A:
Medi ambientAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut