Barcelona supera el rècord de dies secs dels últims 100 anys

Néstor GómezActualitzat

La pluja a Catalunya no sap caure i, a més, cada vegada plou durant menys dies.

Recordeu la darrera vegada que va ploure a tot el país amb abundància? Les pluges dels primers dies del novembre del 2015 van arribar a tots els racons del país i van tenir dues cares ben extremes. Van servir per regar les muntanyes i camps i van servir per augmentar les reserves d'aigua en més d'un 10%. Ara bé, aquests aiguats van tenir una cara tràgica, la rubinada d'Agramunt, amb la mort de quatre persones.

Des d'aleshores ençà, les pluges s'han concentrat al Pirineu de Lleida en el millor dels casos. A la resta del país ha plogut ben poc o gairebé no ha plogut. Amb dades del Meteocat, de les més de 200 estacions meteorològiques automàtiques de què disposa, en una vintena no han arribat al litre per metre quadrat. En 10 capitals de comarca les pluges recollides durant d'aquest període ronden només 1 l/m². Són: Barcelona, Vic, Manresa, el Vendrell, Reus, Valls, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Móra d'Ebre i Igualada. Una quantitat ínfima comparada amb l'esperada en gairebé tres mesos.

Barcelona iguala el rècord de dies secs dels últims 100 anys

Avui fa 85 dies consecutius que no plou a Barcelona, a l'Observatori Fabra, xifra que iguala la pitjor ratxa de sequera dels darrers 102 anys, registrada entre el 22 de maig i el 14 d'agost del 1928. L'estació meteorològica de l'Observatori Fabra és un referent climàtic perquè disposa de més de 100 anys de dades contínues. La suma de totes les poques gotes que ha registrat el pluviòmetre de l'Observatori Fabra en aquests 85 dies no arriba a 1 l/m², xifra no és exclusiva de Collserola, també té valors similars a la Zona Universitària i al Raval.

 

Rècords a Vic i Caldes de Montbui

Dues estacions meteorològiques amb sèries llargues, de més de 60 anys, també han trencat el rècord del nombre de dies consecutius sense pluja. Vic, amb dades des de 1950, els 86 dies sense pluja supera ja en escreix la ratxa seca anterior que era de 76 dies, entre el 30 de novembre i de 1982 i el 13 de febrer de 1983. Caldes de Montbui tenia situat el límit de dies sense pluja en 71 dies, corresponent al període 27 de maig de 2007 i el 5 d'agost de 2007, ara queda superat per 86 dies, des del 3 de novembre de 2015.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut