L'objectiu del centre és detectar les tempestes de pols i sorra per poder evitar riscos.
L'objectiu del centre és detectar les tempestes de pols i sorra per poder evitar riscos.
Barcelona

Barcelona, seu del segon centre mundial de detecció de tempestes de sorra

Barcelona serà la seu del segon centre mundial d'avaluació i avisos de tempestes de sorra i pols atmosfèrica després del que ja funciona a Pequín. L'Agència Estatal de Meteorologia i el Centre de Supercomputació de Barcelona han firmat un conveni per tirar endavant el projecte. Els objectius de la iniciativa són detectar les tempestes de pols i sorra en temps gairebé real per poder evitar riscos ambientals, per a la salut, l'agricultura o la indústria. El supercomputador de Barcelona, anomenat "Marenostrum", facilitarà aquesta informació a Europa, el nord de l'Àfrica i l'Orient Mitjà.

Actualitzat
Al Centre hi treballaran una desena d'investigadors de l'Agència Estatal de Meteorologia i del supercomputador. Els treballs començaran aquest mateix any.

Segons Emilio Cuevas, científic de l'Agència Estatal de Meteorologia, les investigacions que s'hi facin serviran per "conèixer, per exemple, la relació entre les epidèmies de meningitis i l'aparició" de pols o sorra. Això podrà ajudar a establir no només sistemes de predicció a curt termini sinó estacionals, que és el que realment interessa per les campanyes de vacunació de meningitis a l''Àfrica, ja que s'han de preparar amb molta antelació".

Un altre punt destacat és poder demostrar quin paper tenen la pols i la sorra en el canvi climàtic, qüestió que preocupa els climatòlegs.

A banda d'aspectes sanitaris, les investigacions del supercomputador també serviran per altres àmbits. "Millorarà la capacitat de prendre decisions de diferents usuaris: investigadors, autoritats de protecció civil, responsables de polítiques ambientals, empreses i també a les línies aèries", ha explicat la secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera.

Amb la firma del conveni i la instal·lació d'aquest centre, Barcelona es converteix en una de les dues seus mundials, juntament amb Pequín, per a la detecció de tempestes de sorra i pols dins del projecte desenvolupat per l'Organització Meteorològica Mundial.
Anar al contingut