Cadarache

Barcelona, seu de l'agència de gestiona els contractes de l'ambiciós projecte ITER

Barcelona acull l'agència de gestiona els contractes del macroreactor, el projecte científic internacional més ambiciós del moment

TVCActualitzat

El projecte científic internacional més ambiciós del moment és l'ITER, el macroreactor que s'està construint a Cadarache, a França, amb l'objectiu d'aconseguir energia a través de la fusió nuclear. El que s'intenta és reproduir el comportament del Sol, una gran bola incandescent d'hidrogen i heli amb temperatures de 15 milions de graus a l'interior i una fortíssima pressió. En aquestes condicions, els àtoms d'hidrogen es fusionen i alliberen una gran quantitat d'energia. A dins de l'ITER, la falta de pressió del Sol es compensaria apujant la temperatura a 100 milions de graus i, aleshores, es podrien fusionar els àtoms d'hidrogen provinent de l'aigua i generar electricitat. Això suposaria una font d'energia barata i inesgotable

En el projecte hi participen, a més de la Unió Europea, els Estats Units, Rússia, el Japó, la Xina, Corea del Sud i l'Índia. El pressupost del projecte és de 15.000 milions d'euros, i Europa en posa gairebé la meitat. I, justament, l'agència europea encarregada de gestionar aquesta milionada de contractes i licitacions és a Barcelona, i poques empreses són conscients de les oportunitats de negoci que ofereix. 

Les últimes setmanes, justament, es va saber que Ferrovial acaba de guanyar un contracte de 40 milions d'euros per construir-hi set edificis. "França, Itàlia i Espanya són, per aquest ordre, els països que estan construint les principals licitacions", explica Carlos Alejandre, director general adjunt d'ITER. 

Qualsevol contracte passa per l'agència encarregada de gestionar els 6.600 milions d'euros d'aportació europea. Es diu Fusion for Energy i té la seu a Barcelona. Tot i la proximitat, moltes empreses d'aquí desconeixen el projecte i no preveuen la possibilitat d'accedir-hi. En nom de l'agència, Stavros Chatzipanagiotou creu que cal "canviar d'actitud" i tenir "confiança" per optar a participar en el projecte. 

Des que es va crear el programa d'acompanyament a les empreses, a mitjans del 2012, s'ha duplicat la quantitat licitada per a l'ITER, i, de 25 milions d'euros contractats fins aleshores, s'ha passat a 50 milions. Es preveu que el projecte ITER estigui acabat cap al 2020.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut