Barcelona

Barcelona retirarà l'estàtua d'Antonio López de la plaça dedicada a l'indià esclavista

El 4 de març es farà la festa ciutadana per retirar l'estàtua del primer marquès de Comillas

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona, de la mà de Comediants, ha organitzat el 4 de març una festa ciutadana per retirar l'estàtua dedicada a l'home de negocis i esclavista Antonio López, el primer marquès de Comillas, inaugurada l'any 1884.

Comiat festiu de l'estàtua

El comissionat de Programes de Memòria i el districte de Ciutat Vella han volgut donar un aspecte festiu a aquest acte de memòria i justícia històrica, on també s'inauguraran dos faristols informatius perquè la ciutadania sàpiga la història de la plaça.

Amb aquesta festa de comiat a l'estàtua, el Govern municipal dóna resposta a una vella reivindicació d'entitats i moviments ciutadans que demanaven la retirada del polèmic monument i compleix el compromís assumit d'eliminar de la via pública la figura d'aquest home de negocis que, a principis del segle XIX, es va enriquir amb el tràfic il·legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba.

La visió crítica del monument i les veus crítiques que en demanaven la retirada han pres força amb el pas dels anys. En aquesta mateixa línia han anat les aportacions recollides en els seminaris que ha organitzat el comissionat de Programes de Memòria a l'entorn de memòria i espai públic, on s'ha posat de relleu la connotació històrica negativa i gens exemplar del personatge.

 

Un debat que culmina ara amb la seva retirada. Accions com aquesta no són un fet aïllat en els nostres dies: als Estats Units s'està duent a terme la retirada d'estàtues dels generals confederats i s'ha revifat el debat sobre altres monuments nacionals del país que van ser construïts per esclaus.

La cerimònia de retirada de l'estàtua del negrer Antonio López anirà a càrrec dels Comediants. En un espectacle ideat i dirigit per Joan Font, Piti Español, Toni Español i Sergi Galera, l'estàtua dedicada al primer marquès de Comillas abandonarà el pedestal que ocupa i serà traslladada al Centre de Col·leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat.

Un nou nom per a la plaça

En paral·lel s'ha obert el procés ciutadà per trobar un nou nom a la plaça. L'Ajuntament tenia aprovat el nom de plaça de les Bullangues. Aquesta proposta està aturada, i actualment s'estan recollint signatures per poder portar-les a la multiconsulta, que està previst que es faci abans de l'estiu.

Anar al contingut