Moment de la retirada de l'estàtua
Moment de la retirada de l'estàtua (@bcn_ajuntament)
Barcelona

Barcelona retira l'estàtua d'Antonio López de la plaça dedicada a l'indià esclavista

També es canviarà el nom de la plaça on està instal·lada l'estàtua per un altre que es decidirà en una multiconsulta

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat aquest diumenge l'estàtua d'Antonio López, l'home de negocis que va fer fortuna a Cuba traficant amb esclaus.

L'estàtua d'Antonio López, el primer marquès de Comillas, es va inaugurar l'any 1884. La capital catalana ja va treure del carrer aquesta estàtua durant la república, però durant el franquisme la van tornar a instal·lar.

Amb la retirada del monument, el govern municipal dona resposta a una vella reivindicació d'entitats i moviments ciutadans i compleix el compromís assumit d'eliminar de la via pública la figura d'aquest home de negocis que, a principis del segle XIX, es va enriquir amb el tràfic il·legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba.

 

 

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, justifica l'acte d'aquest diumenge:

"La Barcelona que vol ser coneguda com una ciutat innovadora, com una ciutat refugi, fins i tot, no pot homenatjar una persona d'aquestes caracterítiques tan directament vinculat a l'esclavisme"

 

Paral·lelament a la retirada de l'estàtua del monument, s'obre un procés per canviar el nom de la plaça on fins ara hi havia l'estàtua, que es diu igual. L'ajuntament de Barcelona prepara una multiconsulta per saber la voluntat dels veïns.

 

 

Contra la retirada de l'estàtua d'Antonio López s'hi han pronunciat tant l'Associació Catalana de Capitans de la Marina Mercant, que desmenteix que aquest personatge fos un negrer, com l'alcaldessa del municipi càntabre de Comillas, on va néixer Antonio López l'any 1817. L'alcaldessa de Comillas considera que la retirada de l'estàtua és "un despropòsit".

 

 

La cerimònia de retirada de l'estàtua del negrer Antonio López anirà a càrrec del grup Comediants. En un espectacle ideat i dirigit per Joan Font, Piti Español, Toni Español i Sergi Galera, l'estàtua dedicada al primer marquès de Comillas abandonarà el pedestal que ocupa i serà traslladada al Centre de Col·leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut