L'Ajuntament vol que la Guàrdia Urbana sigui un reflex de la societat a la qual serveix
Barcelona

Barcelona reserva el 40% de places per a dones en les proves d'accés a la Guàrdia Urbana

Ara només un 14% dels agents són dones i l'Ajuntament diu que haurien de ser el 40% de la plantilla per "pal·liar el fort desequilibri"

Actualitzat

Les noves places per formar part del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona inclouran una reserva del 40% per incorporar-hi dones. Albert Batlle, tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament, ha anunciat aquesta mesura, que considera necessària per començar a pal·liar el fort desequilibri que hi ha actualment al cos de policia local.

Ara, dels 2.736 agents de la plantilla, només el 14,2% són dones. Així que aquest any s'obre la possibilitat que de les 282 noves places convocades, el 40% siguin per al gènere femení.

Actualment les dones són el 14% de la plantilla del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona (CCMA)


El percentatge de la plantilla total continuarà sent molt baix, però l'Ajuntament de Barcelona confia que sigui l'inici per posar fi a la desigualtat. Sempre se salvaguardarà el mèrit i la capacitat en les proves d'accés.

"És un pas que feia falta. Volem una Guàrdia Urbana que s'assembli cada vegada més a la societat a la qual serveix. Els percentatges que tenim actualment, un 14%, són manifestament insuficients. Els hem de superar, hem de tendir a aquest 40% que seria el desitjable com a mínim en un futur en el cos de la Guàrdia Urbana."

 

Albert Batlle, tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona (ACN)

Fins i tot si el 40% de la convocatòria, que s'obrirà de cara a la tardor d'aquest any, es compleix, el percentatge global d'agents dones només creixerà fins al 16,5%.
Batlle afirma que el procés d'arribar al 40% de la plantilla serà lent i fa una crida perquè les dones es presentin a les proves.

"Assolir l'equilibri de gènere a la plantilla serà un camí molt llarg de recórrer. Fem una crida a les dones a incorporar-se a una professió de futur i de servei públic. Les polítiques de seguretat són polítiques socials en què les perspectives de gènere són imprescindibles."


D'aquesta manera, l'Ajuntament aplicarà el percentatge màxim que permet la llei de les policies locals. La llei indica que, des de l'1 de gener, totes les convocatòries "han de determinar el nombre de places que han de ser proveïdes per dones", amb un percentatge d'entre el 25%, com a mínim, i el 40%, com a màxim.

Si s'omplen totes les places del 2020, el percentatge femení al cos només serà del 16,5% (CCMA)

Segons l'Ajuntament de Barcelona, en les últimes convocatòries de places a la Guàrdia Urbana, ja s'ha notat un fort increment en el nombre de dones candidates. El nombre de places ocupades per dones el 2010 va ser del 6,4%, mentre que el 2015 va pujar al 16% i el 2019 va arribar al 28%. Des de l'any 2017, el percentatge mitjà anual de places obtingudes per dones sense mesures positives ha estat del 26% del total de les places.

ARXIVAT A:
SeguretatPolicial
Anar al contingut