El Cobi i la Petra, les mascotes dels Jocs Olímpics i del Jocs Paralímpics del 92
El Cobi i la Petra, les mascotes dels Jocs Olímpics i del Jocs Paralímpics del 92
Barcelona

Barcelona recorda els 25 anys dels Jocs Olímpics que van canviar la ciutat

Diferents actes evoquen aquell esdeveniment històric, que va projectar Barcelona al món

Juli RodésActualitzat

Barcelona commemora avui que fa just 25 anys, el dissabte 25 de juliol del 1992, van començar a la ciutat els Jocs de la XXV Olimpíada de l'era moderna. Quinze dies més tard, quan es van acabar, Joan Antoni Samaranch, aleshores president del Comitè Olímpic Internacional, va dir que havien estat "els millors Jocs de la història".

Aquest dimarts també es commemora el trentè aniversari del CAR, el Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès, on s'han preparat tants atletes i esportistes. A l'acte d'aquest migdia, hi han coincidit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el rei d'Espanya, Felip VI, que fa 25 anys, quan era príncep, va fer d'abanderat de l'equip olímpic espanyol a la cerimònia d'obertura dels Jocs, aquell dissabte 25 de juliol.

En aquest acte, que s'ha fet al CAR, s'ha anunciat que la institució, a partir d'ara, portarà el nom de Josep Lluís Vilaseca, que en els Jocs Olímpics de Barcelona era secretari general de l'Esport de la Generalitat.

La commemoració del vint-i-cinquè aniversari dels Jocs tindrà lloc durant tot el dia. Al matí, 1.500 nens han fet activitats esportives a l'Anella Olímpica, construïda per allotjar els principals esdeveniments esportius de Barcelona 92.

Els Jocs d'un món canviant

Els Jocs van ser un èxit; d'organització i de participació ciutadana (amb uns 35.000 voluntaris que els van fer possibles), i també polític, perquè les institucions i els partits catalans van saber donar imatge d'unitat i treballar plegats per aconseguir que Barcelona fos ciutat olímpica. Van ser el catalitzador dels canvis urbanístics que Barcelona necessitava des de feia anys, amb les rondes i l'obertura al mar, i van donar a conèixer la ciutat –i també Catalunya– al món. Quedava així situada en el mapa, per convertir-se, anys més tard, en un referent mundial del turisme.

Van ser, a més, els primers Jocs Olímpics fets després de la caiguda del mur de Berlín, de la fi de l'apartheid a Sud-àfrica i de la dissolució de la Unió Soviètica. El món havia canviat molt des dels Jocs Olímpics del 1988 a Seül (Corea del Sud). El 1992, d'altra banda, la guerra havia tornat a Europa: Sarajevo, ciutat de l'antiga Iugoslàvia que el 1984 havia organitzat els Jocs Olímpics d'hivern, patia un setge des del mes d'abril que encara havia de durar tres anys i mig més. Els de Barcelona van ser, d'altra banda, els últims Jocs Olímpics abans que l'ús d'internet i els telèfons mòbils es comencés a generalitzar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut