Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Barcelona perd població i registra la natalitat més baixa des de la Guerra Civil

És el segon any consecutiu que el padró mostra un descens d'habitants que s'explica per la mortalitat de la pandèmia i perquè molta gent ha marxat a poblacions més petites

Redacció/ACNActualitzat

Barcelonamenys habitants que l'any passat. Segons dades del padró municipal, ara hi viuen 1.639.981 persones, una xifra que és un 1,2% inferior a la del 2021, cosa que es tradueix en un descens de 16.000 persones.

La demografia de la capital catalana segueix amb una tendència a la baixa per segon any consecutiu. Són dades que van molt lligades a la pandèmia, ja que l'excés de mortalitat del 2020 va marcar l'estadística.

Per l'impacte de la covid, continua el degoteig de residents que marxen a viure a poblacions més petites. L'Oficina Municipal de Dades també atribueix la disminució al saldo migratori, que ara és negatiu: ha baixat el nombre de persones que s'han instal·lat a Barcelona. 
 

Natalitat sota mínims

La natalitat també continua caient. Se situa al 7 per mil i marca el segon valor més baix des de la Guerra Civil, el 1939.

El 2021 només van néixer 11.500 nadons a la ciutat. Ho analitza la responsable del Departament d'Estadística i Difusió de l'Oficina Municipal de Dades (OMD) de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Jesús Calvo:

"Això vol dir que estem en les generacions menys fecundes de la història."

El nombre de persones de menys de 15 anys és d'un 12,7%, però, en canvi, els qui tenen més de 65 anys suposen el 21,3% del total. Una altra dada significativa és que en un 77% de les llars barcelonines no hi viu cap menor d'edat.

En conjunt, aquesta estructura d'edats fa que hi hagi una edat mitjana de 44,2 anys a la ciutat, el màxim històric. I Calvo afegeix:

"Tenim una piràmide d'edats molt pròpia de les societats desenvolupades, amb unes bases cada cop més petites i en retrocés."

Infants que juguen a Barcelona
Els infants i joves de menys de 15 anys són un 12,7% dels barcelonins (Ajuntament de Barcelona/Curro Palacios/CC BY-NC-ND)

Noms més posats

Els noms més freqüents que es posen als infants nascuts a Barcelona són Sofia, Emma, Martina, Olívia, Júlia, Mia i Ona, pel que fa a les nenes. Els noms de nen més habituals són Pol, Mateo, Marc, Bruno, Eric, Leo, Pau, Àlex, Nil i Jan.
 

Més persones centenàries

Malgrat la pandèmia, el nombre de persones que tenen cent anys o més ha crescut. El 2021 n'hi havia 864 i ara n'hi ha 931, el 83% de les quals són dones.

Senyores grans assegudes al barri de Sants de Barcelona
Les persones de més de 65 anys són més del 21% dels residents i hi ha 931 persones de més de 100 anys (Ajuntament de Barcelona/Vicente Zambrano/CC BY-NC-)

Segons les xifres de l'oficina de dades, la mortalitat anual s'ha situat un altre cop en uns nivells previs a la pandèmia. S'han comptabilitzat 15.500 defuncions, que entren dins de la mitjana de la darrera dècada.

Més nascuts fora de la ciutat

Per tercer any consecutiu, hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat que els que sí que hi van néixer. Els nascuts a Barcelona són el 48,8% pel 51% de nascuts fora.

El nombre de censats a Barcelona que han nascut a Catalunya és un 7% i a la resta d'Espanya, un 15%. Dels nascuts a l'estranger, els llocs de naixement més habituals són l'Argentina, el Perú, Colòmbia i Veneçuela

El nombre de persones de nacionalitat estrangera feia set anys que augmentava, però ara ha caigut un 2,1%, mentre que la població espanyola baixa un 1%.

Hi ha 176 nacionalitats representades a Barcelona, tres menys que l'any passat. Aquest any hi han entrat Kiribati, Vanuatu i les Comores i han sortit del cens Corea del Sud, Corea del Nord, el Sudan del Sud, Lesotho i Saint Vincent i les Grenadines.
 

Puja el nivell formatiu 

Cada vegada hi ha més gent empadronada que té una titulació universitària o de grau superior. Entre la població de 16 anys o més, el 36% de les dones tenen aquesta titulació i també la tenen el 33,1% dels homes

 

ARXIVAT A:
MigracionsAjuntament de BarcelonaInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut