Barcelona opta a ser capital del 5G, la tecnologia més avançada de telefonia mòbil

El Mobile Congress aposta per convertir la ciutat en un referent mundial
Barcelona opta a ser capital del 5G, la tecnologia més avançada de telefonia mòbil

Barcelona opta a ser capital del 5G, la tecnologia més avançada de telefonia mòbil

El Mobile Congress aposta per convertir la ciutat en un referent mundial
Redacció Actualitzat
TEMA:
Internet
Antena de telefonia

Antena de telefonia

D'aquí molt pocs anys hi haurà milers de milions de dispositius i aparells connectats a internet. És el que s'anomena "internet de les coses". I perquè les xarxes no es col·lapsin i les dades hi circulin amb prou rapidesa s'està desenvolupant una nova tecnologia. És la 5G, la cinquena generació de telefonia mòbil. Una tecnologia que s'ha de posar a prova a diverses ciutats europees. I Barcelona en pot ser una.

Mentre alguns usuaris encara es desesperen si la velocitat del seu mòbil no és la que desitjarien o no tenen prou cobertura, mentre molts usuaris encara no han accedit ni a la tecnologia 4G, ja ha començat el compte enrere perquè la tecnologia 5G arribi al mercat, cosa que es preveu per al 2020.

La 5G té unes característiques imprescindibles per a l'intens trànsit de dades que es generarà. La seva capacitat serà entre 10 i 100 vegades superior a les xarxes actuals i el temps de latència -el temps que triga la resposta a arribar- serà d'una mil·lèsima de segon. Això és essencial per poder beneficiar-se dels dispositius connectats a la xarxa i imprescindible quan cal una resposta pràcticament en temps real, com ara per a vehicles autònoms.

Altres característiques són que es podran connectar molts més dispositius, hi haurà una cobertura del 100% i el consum d'energia de la xarxa es reduirà un 90%. La bateria dels dispositius connectats a l'internet de les coses, per exemple, podria durar fins a deu anys.

A finals de mes s'instal·laran a diversos fanals del carrer Pere Quart cinc "smart cells", cel·les intel·ligents, petites estacions de connexió de la 5G. És una prova pilot, però l'objectiu de Barcelona és convertir-se en una de les referències d'aquesta tecnologia. Per això, representants de la Generalitat, l'Ajuntament i la Mobile World Capital Barcelona, han presentat aquest dimarts un acord conjunt per aconseguir finançament europeu i poder convertir Barcelona i Catalunya en un dels "hubs" mundials del 5G. Aquest projecte pretén que, a diferència de la xarxa del 4G, les antenes no siguin propietat de cap operador i es puguin utilitzar com una estructura municipal.

Es preveu que la tecnologia 5G es desenvolupi per al públic a partir del 2020. Però la Comissió Europea és conscient que cal fer molta recerca abans no sigui operativa. La xarxa haurà d'estar preparada perquè s'hi connectin els elements més diversos. No haurà d'acollir només els milions d'usuaris, sinó que també hi estaran connectats cotxes, drons, elements urbans -com semàfors i fanals- i aparells domèstics -des de rentadores o televisors a aparells de música o sistemes de climatització.

Una de les novetats és que es vol tenir una sola xarxa neutra, a la qual tinguin accés totes les operadores. Avui dia, cada operador té les seves petites antenes distribuïdes per la ciutat, i això fa que sigui poc eficient i que generi més despeses.

Per això, la Comissió vol que aquest any hi hagi, com a mínim, una ciutat de cada estat membre en la qual el 5G estigui en servei de proves. A finals d'aquest mes s'escollirà la ciutat on es desenvoluparan les proves a l'estat espanyol, un lloc que també aspira a ocupar Madrid.

El projecte 5GCity aposta per Barcelona, Bristol (Regne Unit) i Lucca (Itàlia). Empresaris i enginyers d'aquestes tres ciutats s'han reunit aquest dimarts a la seu de l'empresa Cellnex Telecom per engegar un procés de col·laboració i llançar la candidatura d'aquestes tres ciutats als seus respectius països. En el projecte hi participen 18 socis, es desenvoluparà en 30 mesos i té un pressupost de 7,8 milions d'euros.

La tecnologia 5G no només significarà un canvi tecnològic, sinó també una gran oportunitat de negoci en sectors emergents. Es calcula que, a Europa, des d'ara fins al 2025, es crearan 2,3 milions de nous llocs de treball, i es generarà una activitat econòmica anual de 130.000 milions d'euros. Catalunya podria obtenir un 15% d'aquests beneficis.

ARXIVAT A:
Internet Digital

VÍDEOS RELACIONATS