Barcelona

Barcelona obre per primer cop una església per donar aixopluc als sensesostre

L'església de Santa Anna havia d'estar oberta fins diumenge, però el rector ha decidit ampliar el termini

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, a Barcelona s'ha obert una església per evitar que les persones sense sostre hagin de passar la nit al ras en plena onada de fred. És la parròquia de Santa Anna, al centre de la ciutat, on han dormit 12 persones en llits de campanya a la sala capitular i 18 més a terra. També se'ls dóna menjar calent.

La parròquia havia d'estar oberta fins diumenge, però el rector, Peio Sánchez, ha decidit ampliar el termini més enllà. A més, s'instal·larà una catifa i sacs de dormir al costat de l'altar. El centre de culte està obert les 24 hores.

La importància de les mascotes

El rector ha habilitat el claustre de l'església perquè les persones sense llar hi pugin deixar les mascotes. Alguns sensesostre rebutgen l'acollida als albergs municipals, precisament, perquè no s'hi permet la presència d'animals.

L'església de Santa Maria, de Premià de Mar, i la de Sant Martí, de Teià, també han obert les portes a les persones sense casa. Segons el rector de Santa Anna, la iniciativa s'inspira en la crida del papa Francesc, que ha fet el mateix en algunes esglésies de Roma, i ha estat impulsada per la monja teresiana Victòria Molins, la Fundació Arrels i la congregació de les Germanetes de l'Anyell.

"Els hem deixat que vinguin amb mascotes. Hi ha gent que l'única 'família' que tenen és el seu gos", explica Molins.

Descarten obrir les estacions de metro

Des de la Fundació Arrels destaquen que, sovint, les persones que dormen al carrer rebutgen anar als llocs que se'ls ofereixen perquè no són una solució definitiva o perquè perden intimitat, entre altres motius.

L'entitat ha proposat que algunes estacions de metro de Barcelona estiguin obertes totes la nit durant l'onada de fred, però fonts municipals ho han descartat. Asseguren que l'Ajuntament té allotjament nocturn per a totes les persones que ho necessiten. També argumenta que la solució adequada passar per equipaments amb llit, aliments calents i servei d'higiene.

Actuacions arreu

A la capital catalana, la nit passada han atès unes 90 persones al Centre d'Estades Breus, 24 més que la nit anterior i en plena "operació fred", que és com s'anomena el dispositiu. A Lleida, l'alberg ha acollit 95 persones. A Tarragona, amb l'"operació Iglú", se n'han atès una dotzena i, a Girona, la policia municipal dóna assistència, des de la nit de Reis, a una seixantena de sensesostre.

Als que no volen anar a centres d'acolliment se'ls ofereixen aliments i mantes per passar la nit al ras en millors condicions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut