El tractament impedeix que els seropositius transmetin el virus
El tractament impedeix que els seropositius transmetin el virus

Barcelona obre el primer centre per subministrar una pastilla preventiva de la sida

El medicament té una efectivitat propera al cent per cent

Xavier DuranActualitzat

La PrEp és una píndola que prevé en un 99 per cent la infecció pel virus de la sida, el VIH. I Barcelona ha obert el primer centre on se subministrarà. Aquest dimecres s'ha inaugurat a Barcelona el PrEp Point, al costat del Check Point, el centre de detecció del virus. És el primer centre comunitari europeu especialitzat en aquesta pastilla, indicada especialment per al col·lectiu d'homes que tenen sexe amb homes i per a dones transsexuals.

El seu nom són les sigles en anglès de "profilaxi preexposició". El 2012, després de diversos estudis mèdics que n'indicaven la seguretat i l'efectivitat, les autoritats sanitàries dels Estats Units en van aprovar l'ús. A Europa, encara està en procés d'aprovació per l'Agència Europea del Medicament (EMA). Però degut a la importància que pot tenir per a persones amb conductes de risc, alguns països han trobat mecanismes per implementar-la. França ha anat més enllà i és el primer país europeu que la dispensa àmpliament i gratuïta a través del seu sistema públic de salut. A l'estat espanyol encara no està aprovada.

Ara com ara, l'únic medicament aprovat per fer PrEP rep el nom comercial de Truvada i combina dos fàrmacs: Emtriva i Viread. Tots dos medicaments són molt segurs i rarament es presenten efectes secundaris que, en tot cas, són lleus. Però els especialistes assenyalen que la PrEP ha d'estar prescrita i el tractament s'ha de fer sempre amb el seguiment d'un metge especialista per garantir-ne la seguretat.

Algunes persones segueixen aquesta estratègia preventiva pel seu compte, comprant Truvada al mercat negre o legalment a través de la importació de genèrics per a ús personal. Però això requereix, segons indiquen en la web del PrEp Point, prendre algunes precaucions: verificar que l'usuari no està infectat amb el VIH, assegurar-se que aquest medicament no estigui contraindicat en el seu cas i sotmetre's periòdicament a controls mèdics. Per això, alguns usuaris, com Richard Vargas, estan més tranquils amb la supervisió:

"Yo tengo la ventaja sobre otros que compran la medicación on-line, que a mí me controlan, y como va funcionando la medicación que estoy tomando".

El director del Barcelona Check Point i del Barcelona PrEp Point, Ferran Pujol, diu que l'ús de preservatiu no elimina la utilitat de la PrEp:

"La profilaxi no és cap vacuna, però té un potencial enorme per reduir de manera significativa la infecció per VIH. Una persona pot utilitzar el preservatiu perfectament i afegir-hi seguretat amb la pastilla preventiva".

Aquest tractament es diferencia de la profilaxi postexposició (PEP) en què la segona consisteix en un tractament amb una durada de 28 dies que ha d'iniciar-se al més aviat possible després d'una relació de risc, preferentment en les primeres 6 hores i, com a màxim, dins les 72 hores posteriors.

Cada any hi ha 800 noves infeccions pel VIH a Catalunya. Amb la PrEp, en un centre comunitari de Londres s'ha aconseguit rebaixar els nous casos d'infecció en un 90%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut