La crisi del coronavirus ha canviat la manera de fer els enterraments
Enterrament en un cementiri de València el 4 d'abril (EFE/Biel Aliño)

Barcelona limitarà la incineració de cadàvers perquè "no pot donar resposta a tothom"

Els que no es puguin incinerar s'enterraran i es podran cremar de franc d'aquí a dos anys, i també es prohibirà la presència de familiars als enterraments, que s'han disparat pel coronavirus

RedaccióActualitzat

Barcelona limitarà a partir de dimecres la incineració de cadàvers. La demanda s'ha multiplicat per 4 amb la crisi del coronavirus i els forns no donen l'abast.

La ciutat està preparada per fer fins a 80 peticions d'incineració i 150 d'enterraments, és a dir, uns 230 serveis diaris, no només de veïns de Barcelona sinó també de famílies de l'àrea metropolitana que volen enterrar els difunts a la ciutat. Abans del coronavirus, se'n feien entre 40 i 50.

Per a la cremació hi ha una llista d'espera que va d'una setmana a 10 dies. Fins ara, suposaven el 54% dels serveis, mentre que últimament s'ha arribat al 78%. 

El president de Cementiris de Barcelona, el regidor Eloi Badia, ha destacat que el que més s'ha incrementat són les peticions d'incineració i ha reconegut que, a partir de dimecres, es podria donar la situació en què "no es pot donar resposta a tothom".

Davant d'aquest col·lapse, l'Ajuntament proposa, de moment, enterrar els difunts i deixar dos anys de marge per fer la posterior cremació, si vol la família, amb un cost que aniria a càrrec municipal.

Segons Badia, l'objectiu és que, des que el difunt surt de l'hospital fins que la família en rep les cendres, no se superi el mes -ara el procés tarda entre una setmana i deu dies-. 

 

Enterraments sense familiars

A partir de dimecres tampoc no hi podrà haver familiars als enterraments, perquè cal agilitzar el procés. Fins ara, es permetia la presència de tres persones, però, si la Generalitat hi dona el vistiplau, es restringiran del tot. 

La crisi del coronavirus ha portat el Ministeri de Sanitat a la prohibició de totes les vetlles i cerimònies fúnebres

El consistori preveu que, d'aquí a uns deu dies, podria arribar el cinquè forn que fa uns dies havia demanat i que està pendent del seu trasllat internacional. Això permetria fer "entre 10 i 12 serveis més al dia".

Barcelona també ha aprovat els preus màxims per serveis funeraris, que no podran superar els 2.500 euros.  La Generalitat va anunciar també l'establiment de tarifes màximes per a enterraments mentre duri l'estat d'alarma, per evitar abusos com els que havia denunciat una família. 

 

Un treballador d'Eurocoffin, la fàbrica de taüts que la funerària Grup Mémora té a Montjuïc
Un treballador d'Eurocoffin, la fàbrica de taüts que la funerària Mémora té a Montjuïc (Europa Press/David Zorrakino)

Prop de 2.000 serveis funeraris al març

Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, aquest mes de març els cementiris barcelonins van dur a terme 1.922 serveis, una xifra clarament superior a la del mateix mes del 2019 (1.282) i també del 2018, en què van ser 1.422, mig miler menys.

L'impacte de la pandèmia es va notar, sobretot, la segona quinzena. Entre l'1 i el 15 de març es van fer 644 serveis de cementiri, mentre que entre el 16 i el 31 van ser 1.278.

Durant aquesta crisi també s'ha incrementat la capacitat dels dipòsits de morts, que ha passat de 351 a 1.465 i encara s'espera poder créixer "una mica més".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut