Barcelona, la nova Amsterdam? Augmenten els falsos "coffee shops" per a turistes

L'Ajuntament tanca 55 locals il·legals, però reconeix que els tràmits administratius i judicials no són àgils

Actualitzat

Creix el fenomen dels "coffee shops" a Barcelona i les persones que van pel carrer captant turistes perquè vagin a aquests locals a consumir cànnabis.

Cada vegada són més els anomenats "captadors" o "punters" que murmuren als turistes "Cofee shop, coffee shop, coffee shop", per animar-los a entrar en aquests locals, sobretot a Ciutat Vella i a la part baixa de la Rambla, i els veïns ja n'estan farts. Com aquesta veïna del barri gòtic:

"És que sempre són els mateixos... Només esperar un moment i veus una persona murmurant "Coffeshopcoffeshopcoffeshop....". Per la Rambla, a cada cantonada de carrer... són 4 i controlant contínuament."

"A la Rambla a cada cantonada de carrer van a buscar turistes joves. Turistes que diguin: 'ui, una experiència ara que som fora de casa. Atrevim-nos-hi!'"

Els "coffee shops", tal com es coneixen a Amsterdam, són legals en aquell país, però aquí no. Aquí són locals on s'ofereix marihuana i haixix sovint de manera il·legal. En els que són legals, els clubs cannàbics, cal ser soci per accedir-hi, i en qualsevol dels casos no poden oferir-ho als turistes.

Notícia Relacionada: Els narcopisos del Raval, a ple rendiment a l'estiu per l'anomenat narcoturisme

Els veïns denuncien la situació. Cada dia troben els "captadors" a les portes de casa i, com la Giulia Agostini i la Teresa, diuen que passen por.

Giulia: "Tinc por, d'aquesta gent, perquè mai no saps el que els passarà pel cap i què et poden fer."

Teresa: "Els 'coffee shops' no deixen de ser una altra oferta més del garbuix del que és la xarxa comercial del barri Gòtic. (...) Tanquen un local avui, i al cap de dos dies, tornen a obrir en un altre lloc. És un negoci."

L'ajuntament ha tancat 55 locals
 

 

L'Ajuntament ha tancat 55 locals dels 61 inspeccionats fins ara en tota la legislatura. Però sovint, explica la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, es troben amb problemes per actuar, com els tràmits administratius o judicials que poden fer que el tancament trigui entre tres mesos i un any.

"Moltes vegades ens trobem també que a l'hora de fer la inspecció o de fer el precinte ja no ens deixen entrar i, per tant, el que s'ha de fer és demanar una ordre judicial, però jo crec que el missatge a transmetre és que potser l'administració és lenta però arriba allà on ha d'arribar."

Pin reconeix que són un problema creixent i que fins i tot ella s'ha trobat que n'hi han ofert.

"Guàrdia Urbana i Mossos han continuat fent detencions de manera puntual, però justament és cert que és una de les figures contra les que costa més actuar i genera més molèstia i més sensació d'asfíxia a l'espai públic, que a tots ens ha passat que quan caminem pel carrer ens van dient, i genera molt la sensació de 'què està passant al meu espai públic'."

 

A les xarxes socials

A les xarxes socials ja fa temps que Barcelona apareix com un referent del consum de cànnabis. Molts usuaris pregunten confusos per internet, si a Barcelona els "coffee shops" són com els holandesos.
 

 

 

Els que coneixen la ciutat expliquen als fòrums que si baixes la Rambla segur que els convidaran a "coffee shops", però sovint desaconsellen recórrer a aquests locals.
 

 

Altres comparen la Rambla amb el Brooklyn de fa un temps i lamenten que quan passegen per la Rambla, mai no s'havien sentit tan incòmodes i intimidats, per tantes ofertes sobre drogues o sexe.

 


 

Altres usuaris aporten els comentaris amb la seva experiència, com un que lamenta que quan va passejar per la Rambla mai no s'havia sentit tan incòmode i intimidat, per tantes ofertes sobre drogues o sexe.

Al carrer els veïns afegeixen:

"Fa anys que la policia ja m'ha dit "escolti, senyora, doncs vagin-se a viure a una altra banda", així mateix, vull dir "aquí ja sap el que hi ha."

"El turisme ha de decréixer. No pot ser que vagi en augment cada cop, perquè això té un límit. I té un sostre. Jo crec que estem arribant a un sostre."


Clubs cannàbics

A Catalunya, el consum de marihuana està regulat des de l'estiu de l'any passat, per una llei aprovada pel Parlament. Actualment, hi ha 140 associacions cannàbiques amb llicència a Barcelona, que estan repartides entre els barris de Ciutat Vella, l'Eixample, Sant Martí i Sants.

Segons la normativa d'aquestes associacions, només es permet l'accés als socis o aquells a qui aquests avalin, no permeten la venda de begudes d'alta graduació, i tanquen a la mitjanit. Tampoc es permet el consum a persones que faci menys de 15 dies que són sòcies.

A Barcelona, també es requereixen mesures urbanístiques com ara distàncies i requisits tècnics. No es poden instal·lar en un radi de 100 metres al voltant d'escoles o instituts, centres d'atenció i seguiment de drogodependències, o altres equipaments com hospitals, biblioteques o poliesportius. Aquesta distància creix fins als 150 metres als barris de Ciutat Vella, Gràcia i nuclis antics.

 

 

Amb aquesta estratègia, consideren que s'evita el turisme "que ve a Barcelona un cap de setmana" a fumar cànnabis, i els locals propicien ambients de calma i comoditat, on el consum s'allunya d'actituds més festives.

Per contra als locals que han sorgit paral·lels als clubs cannàbics, sovint són espais tancats, sense normes d'accés, i on el consum de drogues es promou de manera laxa, també, entre menors.

A Amsterdam, als "coffee shops" es permet el consum de marihuana, haixix i aliments amb cànnabis. Són establiments legals amb una regulació estricta: estan prohibits a menors, es limita el consum de drogues més dures i hi ha una quantitat limitada de grams per persona i dia.

ARXIVAT A:
MarihuanaTurismeDroguesMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut