Barcelona homenatja l'escriptor Juan Marsé en el primer aniversari de la seva mort

La biblioteca del Carmel, que porta el seu nom, ha aplegat amics de l'escriptor i també s'hi ha inaugurat una exposició itinerant sobre la seva vida

Actualitzat

La biblioteca El Carmel-Juan Marsé ha estat un bon escenari per recordar l'escriptor. Juan Marsé va morir el 18 de juliol del 2020 i la data del primer aniversari ha servit per fer-li un homenatge, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, que ha aplegat un bon grapat d'amics.

La seva filla, Berta Marsé, ha volgut llegir un dels darrers pensaments que l'escriptor havia estampat en una llibreta que sempre duia a sobre.

"Si has estimat, si t'han estimat, sabràs a la vellesa que aquest va ser el poderós enllaç que et va lligar a la vida. L'únic que mereix ser recordat"

Amics de Marsé s'han reunit a la terrassa de la biblioteca amb vistes al Carmel i al Guinardó (ACN/Guillem Roset)

El també escriptor Eduardo Mendoza ha parlat del "llenguatge molt curòs i astutament incorrecte, en castellà barceloní" que feia servir Marsé, un llenguatge "en el qual tots els barcelonins ens escoltem a nosaltres mateixos".

Mendoza també ha destacat la universalitat de la seva literatura, que és alhora molt local, i l'ha reconegut com una gran influència per a la seva generació d'escriptors.

Les novel·les de Marsé acostumen a situar-se en la Barcelona de la postguerra, el món de la seva infantesa, amb el Guinardó, el Carmel o Gràcia, com ha recordat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha parlat d'un autor "rebel" i "inconformista" davant del poder establert quan considerava una situació injusta.

La Barcelona de la postguerra de l'obra de Marsé ha estat recordada per l'alcaldessa Ada Colau (ACN/Guillem Roset)

Coincidint amb aquest primer aniversari de la seva mort, també s'ha inaugurat al Carmel una exposició itinerant sobre la seva vida.

Juan Marsé va néixer a Barcelona el 1933 i se'l vincula amb la generació dels 50. Conegut per títols com "Últimas tardes con Teresa" o "Si te dicen que caí", va guanyar el premi Planeta el 1978 amb "La muchacha de las bragas de oro".

El 1984 va obtenir el Premi Nacional de la Crítica per "El embrujo de Shangai" i l'any 2000 va rebre dos guardons: el Premi Nacional de la Crítica i el de Literatura per "Rabos de lagartija". El 2008 va rebre el premi Cervantes.

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaLiteratura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut