Barcelona homenatja els treballadors dels comerços de la Rambla pel seu coratge el dia de l'atemptat

Barcelona homenatja els treballadors dels comerços de la Rambla pel seu coratge el dia de l'atemptat

Barcelona homenatja els treballadors dels comerços de la Rambla pel seu coratge el dia de l'atemptat

Actualitzat
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, intervenint en l'homenatge als treballadors de la Rambla l'11 d'octubre del 2017 (horitzontal)

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, intervenint en l'homenatge als treballadors de la Rambla l'11 d'octubre del 2017 (horitzontal)

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha homenatjat aquest dimecres els treballadors i treballadores dels comerços de la Rambla pel coratge que van demostrar el passat 17 d'agost amb motiu de l'atemptat, però també els dies posteriors. "Gràcies a vosaltres sabem que la ciutat és més forta que mai", ha dit l'alcaldessa, Ada Colau. L'acte ha tingut lloc precisament al mosaic de Miró, el punt on la furgoneta terrorista va aturar-se després d'atropellar desenes de persones. Han intervingut diversos comerciants que han explicat els seus testimonis i sensacions i també s'ha projectat un vídeo amb més veus i imatges del que va succeir aquell dia en una de les grans artèries de Barcelona.

Aquest homenatge ha servit per reconèixer la implicació dels treballadors de la Rambla no només per ajudar les persones que es van trobar de cara amb l'atemptat, sinó també per fer que aquesta via anés recuperant el seu to vital després dels fets. Conduït per la periodista i veïna del Gòtic Begoña García Carterón, durant l'acte han intervingut tres treballadors de la Rambla, un d'ells d'origen sirià, que ha advertit que l'objectiu dels terroristes va ser "crear odi, pànic i por entre la població". "El terrorisme no té cap religió i l'atac ha demostrat que no els importa ningú", ha argumentat. Ha explicat que ell té dues germanes que ja van néixer ja a Catalunya i que havien passat per la Rambla cinc minuts just abans que ho fes la furgoneta. "Estic segur que no hagués frenat per no atropellar les meves germanes", ha apuntat.S'ha projectat també un vídeo amb testimonis d'altres treballadors. Molts d'ells van acollir en els seus comerços les persones que estaven passejant per La Rambla quan es va produir l'atemptat. Dependents i comerciants expliquen com van viure aquell dia i també els dies posteriors. Alguns no van poder anar a treballar l'endemà, però també mostren un missatge d'optimisme per la reacció de solidaritat de la ciutadania. Precisament, Colau ha destacat que si alguna cosa va donar fortalesa a la ciutat després de l'atemptat va ser la reacció de la gent, i s'ha adreçat aquí a totes aquelles persones que aixequen cada dia les persianes, que paren taules o que atenent en les seves botigues. En definitiva, "que fan possible que la Rambla segueixi sent la Rambla, el passeig més estimat i sentit de la nostra ciutat", ha afegit.Després de tenir un record especial per una de les víctimes mortals, la Silvina, que era treballadora de la Boqueria, ha donat les gràcies a tots les persones que treballen a la Rambla perquè van respondre a la tragèdia "amb humanitat, generositat i solidaritat". "I respondre així a un acte tan cruel el que demostra és fortalesa. Qui se sent feble és qui recorre a la violència. Gràcies a vosaltres sabem que avui Barcelona és més forta que mai", ha conclòs.Si el 17-A quedarà gravat per sempre a la memòria dels barcelonins per l'atemptat, ha continuat, també ho farà per la "increïble resposta ciutadana". "Vau haver de donar refugi a persones que fugien, socórrer persones ferides, vau donar material i suport als cossos policials i vau tranquil·litzar persones que no sabien ni on estaven. Per això avui com a alcaldessa i en nom de la ciutat us vull donar les gràcies de tot cor", ha insistit. L'acte ha conclòs amb una actuació musical a càrrec de la cantant de jazz Rita Payés. Mentre ella cantava, els floristes de la Rambla han entregat un clavell blanc als assistents, símbol de l'ànima del passeig i record de la solidaritat i la cooperació viscudes durant l'atemptat i els dies posteriors.