Barcelona expulsa el foie-gras dels àpats municipals i denuncia el maltractament animal per fer-ne

L'Ajuntament de la capital catalana se suma a les crítiques a l'alimentació forçosa, la polèmica forma amb què s'obté el foie-gras

Lluís FreixesActualitzat

La vida dels ànecs i oques destinats al consum de foie-gras fa un gir total quan arriben als tres mesos de vida. Aleshores, passen a ser engreixats forçosament durant dues setmanes, ingerint, diverses vegades al dia, fins a mig quilo de farinetes en sis segons. El fetge, llavors, se'ls hipertrofia fins que pateix esteatosi hepàtica, la malaltia del fetge gras.

Des de fa anys que aquest és un procés controvertit perquè xoca amb la directiva europea de protecció animal que prohibeix, des del 1998, "subministrar aliments als animals de manera que se'ls ocasioni un patiment o dany innecessari".

De fet, malgrat que a l'estat espanyol està molt normalitzada, la producció de foie-gras amb aquesta tècnica ja només és legal en cinc països europeus: França, Espanya, Hongria, Bulgària, i Valònia, a Bèlgica.

 

La resta de països, interpel·lats per la directiva europea, han anat prohibint l'alimentació forçosa dels animals. Alguns, com el Regne Unit, es plantegen vetar també la importació de foie-gras, i d'altres eviten destinar-hi diners públics.

Des de fa uns mesos, i, tot i ser un símbol de la gastronomia francesa, en ciutats com Lió, Grenoble o Estrasburg ja s'ha exclòs de les recepcions municipals. A les de Barcelona, des de fa un any, tampoc hi serveixen embotits.

Álvaro Porro és comissionat d'economia social, desenvolupament local i política alimentària de l'Ajuntament de Barcelona:

"Creiem que hi ha d'haver més producte ecològic, més producte de temporada i més producte vegetal. Hem revisat la presència i la quantitat de producte animal i, en particular, en el cas del foie-gras, perquè és un producte associat, en molts casos, a problemes de benestar animal."


Foie-gras i Institucions

L'Ajuntament de Madrid, el Congrés, el Senat i la Generalitat diuen que no tenen cap restricció ni control sobre la despesa en foie-gras. El Parlament, en canvi, afirma que no l'han prohibit, però que tampoc els consta haver-ne comprat.

De fet, la Casa del Rei és de les poques institucions que assegura per escrit que el foie-gras no forma part del menú dels àpats oficials.

Catalunya és un dels principals productors de foie-gras de l'Estat, amb prop d'una quinzena d'explotacions a les comarques gironines.

L'associació que aglutina les principals empreses productores de foie-gras, Interpalm, defensa que el sector compleix "estrictament i rigorosament la normativa comunitària" i que les seves instal·lacions s'auditen cada any.

Amb tot, els productors diuen que no han notat una davallada de vendes atribuïble a les queixes dels qui consideren maltractament animal la forma com s'obté el foie-gras. Més que la crítica animalista, diuen, els preocupa l'encariment dels cereals amb què alimenten els ànecs i la grip aviària.

 

ARXIVAT A:
GastronomiaAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut