Un programa de la Biennal Ciutat i Ciència, que se celebra aquest juny a Barcelona (ACN)
Un programa de la Biennal Ciutat i Ciència, que se celebra aquest juny a Barcelona (ACN)

Barcelona explora els estrets vincles entre la ciència i l'art

La Biennal Ciutat i Ciència reflexiona sobre les fronteres entre disciplines com l'art, la tecnologia i la ciència

Anna Figuera RaichsActualitzat

Barcelona ha configurat un univers d'artistes, sovint underground, que fan servir la tecnologia i la ciència com a creació d'art. L'escena actual és molt activa i tenen un mateix objectiu compartit: intentar donar resposta als reptes de la societat d'avui dia trencant les encarcarades divisions actuals per entendre el món com una confluència entre moltes disciplines.

La tecnoartista Mónica Rikić, que acaba de rebre el Premi Nacional de Cultura 2021, n'és un clar exemple. "The computer that wanted to be incomputable" és un projecte artístic de Rikić, de ficció futurista, que obre el debat sobre la creativitat de la intel·ligència artificial. Representa una petita màquina intel·ligent frustrada perquè no pot crear i, per tant, és prou humana.

 

El computador que no volia ser creatiu, creat per l'artista Mónica Rikić
El computador que no volia ser creatiu, creat per l'artista Mónica Rikić

 

Precisament és una de les artistes que treballa entorn a la tecnoètica que participa en la Biennal Ciutat i Ciència que se celebra fins diumenge a Barcelona. En aquest context, el Cosmocaixa presenta una mostra de les obres artístiques desenvolupades en el marc del programa d'art del Centre Europeu per a la Recerca Nuclear, el laboratori de física més gran del món, amb 14.000 físics que intenten provar l'estructura de l'univers i on conviden artistes perquè se submergeixen dins els seus laboratoris. Destaca la instal·lació "Whiteout", de l'artista alemanya Rosa Menkman, guanyadora del premi internacional Collide.

Els artistes necessiten centres de producció que donin suport als seus processos productius. De moment, a Barcelona existeix Hangar, al complex de Can Ricart al Poblenou, un centre que ajuda els creadors en totes les fases del procés de producció de les arts visuals. Els dijous organitza trobades obertes a artistes, creadors i desenvolupadors de diferents disciplines de l'art electrònic que treballen amb eines de maquinari i programari lliure.

 

El centre Hangar acompanya els artistes en el procés de creació
El centre Hangar acompanya els artistes en el procés de creació

 

Els col·lectius residents d'Hangar, com Matics o TopLap, estan disponibles per intercanviar idees o donar a conèixer la seva investigació. Precisament, amb l'objectiu d'unir sinèrgies, nou institucions han impulsat el Barcelona Hub d'Art, Ciència i Tecnologia (Hac Te), amb la voluntat d'explorar i desenvolupar les interseccions entre art, ciència, i tecnologia.

Es tracta d'una iniciativa tranversal integrada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Fira de Barcelona, l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), Barcelona Tech City, Hangar, la New Art Foundation i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). I amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

 

Aquest setembre Barcelona tornarà a acollir l'Ars Electronica Garden, que se celebra dins el programa oficial del Festival Ars Electronica, la principal cita al món de l'art digital que es fa a la ciutat austríaca de Linz.

 

 

 

ARXIVAT A:
ArtCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut