L'Ajuntament de Barcelona compleix així l'anunci que va fer uns mesos enrere.
L'Ajuntament de Barcelona compleix així l'anunci que va fer uns mesos enrere.
janquim

Barcelona estrena el seu portal de dades obertes i permet la creació de serveis per part de tercers

La ciutat de Barcelona estrena aquest dilluns el seu portal de dades obertes, anomenat OpenData BCN. D'aquesta manera, compleix amb l'anunci que es va fer mesos enrere i que es concreta en un web d'accés lliure.

Actualitzat
L'obertura de dades consisteix a alliberar dades que l'administració gestiona, però que són dels ciutadans, perquè tercers puguin crear aplicacions que ofereixin nous serveis. Com ha explicat a aquest mitjà la màxima responsable del projecte, Marta Continente, és una estrena que encara no té tots els continguts previstos, i de moment només n'hi ha la versió en català, però està previst que les versions en castellà i anglès s'hi puguin afegir ben aviat.

Un dels trets que caracteritza aquest espai és que a més de les cerques per una paraula clau també es poden fer amb un filtre que distingeix els diferents formats, un detall d'interès per a aquells que tenen previst actuar com a desenvolupadors d'eines o serveis basats en aquestes dades.

Ara com ara, el paquet municipal ofereix dades sobre les licitacions que l'Ajuntament té en marxa, d'estadística relativa a la població, de manera que es complementa l'oferta dels serveis professionals que ja hi ha, com el GeoPortal i CartoBcn. També inclou prop de trenta-set mil fitxes d'equipaments de la ciutat.

Útils per als ciutadans

L'obertura de dades és un procés que a poc a poc ja compta amb exemples útils a Catalunya, així com en altres llocs.

InfoCarretera és un servei que informa de l'estat del trànsit al País Basc, Schoolscope permet comparar la qualitat d'escoles angleses i Emitter és un servei canadenc que a partir del codi postal proporciona dades sobre contaminació. Són aquesta mena de creacions les que a partir d'ara és possible posar a disposició de tothom.

Les ciutats de Badalona i Lleida han posat en marxa iniciatives semblants fa poques setmanes i l'Idescat ha acordat amb Google la publicació de dades dels municipis catalans.

El govern va obrir el seu espai de dades obertes a internet poc abans de les eleccions, per seguir la via empresa per altres governs autonòmics com el basc i l'asturià. Aquest dilluns mateix, la comunitat de Castella-la Manxa ha comunicat la seva intenció d'obrir les dades públiques que gestiona.

Ciutat intel·ligent

L'anunci formal s'ha fet aquest dilluns a la tarda a la sala Emprèn de la seu de Barcelona Activa, davant d'una setantena de representants del sector, entre els que hi havia alts directius de les companyies més importants i també desenvolupadors d'aplicacions que s'interessen per la innovació social.

Després d'aquest tret de sortida, que ha anat a càrrec de la mateixa Continente, el regidor Ramon García-Bragado ha exposat el projecte de Barcelona com a SmartCity, amb un repàs de les inversions en infraestructures i en recerca, amb instruments com els que han permès l'acord amb Cisco, que es va anunciar al darrer Mobile World Congress.

Anar al contingut