Jaume Asens, en la presentació de la querella (ACN)
Jaume Asens, en la presentació de la querella (ACN)
Barcelona

Barcelona es querella per l'empresonament de persones LGTBI en el franquisme

L'Ajuntament denuncia els casos de més de 500 persones empresonades entre el 1956 i el 1977

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat una querella contra sis jutges que durant el franquisme van condemnar més de 500 barcelonins per la seva orientació sexual.

Es tracta d'una querella per crims de lesa humanitat contra sis jutges dels quals es tenen sentències per aquest fet. S'ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per més de 550 condemnes que van portar a la Model 503 persones entre el 1956 i el 1977.

Als detinguts els ingressaven a la "Galeria d'invertits" per evitar el contagi de la resta de presos, perquè l'homosexualitat es considerava una malaltia i que estava vinculada a la delinqüència.

Notícia relacionada: Més agressions al col·lectiu LGTBI, però només sis sancions en tres anys

L'Ajuntament considera que van ser sentències contràries al dret internacional del moment, i que els jutges són responsables directes de la repressió franquista.

El consistori ha recordat que la persecució dels homosexuals es va fer evident amb la reforma de la llei de "vagos y maleantes", el 1954, per incloure-hi la repressió del col·lectiu.

El 1970, l'aprovació de la llei de perillositat i rehabilitació social també va portar a més actuacions d'aquesta mena sobre homosexuals i transsexuals.


El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha justificat que és necessari posar fi a la impunitat d'aquests empresonaments:

"No podrem acabar amb l'LGTBI-fòbia del present sense remoure la impunitat dels seus crims en el passat. El règim franquista és qui els va cometre, però és l'actual règim qui els ignora. Per això aquestes iniciatives tenen un valor reparador, però també pedagògic."

 

Barcelona presideix la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista i s'ha personat, entre altres, en la causa oberta a l'Argentina pels crims del franquisme.

El consistori ha fet una crida a les persones represaliades perquè se sumin a la causa oberta. En la presentació de la querella han participat entitats de l'àmbit LGTBI i testimonis dels fets, com la transsexual Silvia Reyes, detinguda 28 vegades per la seva condició sexual.

ARXIVAT A:
FranquismeLGTBIQ+Memòria històrica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut