Barcelona dedica un carrer a Rubianes entre les queixes de la família Cervera

Els descendents de l'almirall Cervera critiquen que es retiri el nom del carrer al seu avantpassat

RedaccióActualitzat

Pepe Rubianes ja té el seu carrer a la Barceloneta, el barri al qual va estar estretament vinculat al llarg de la seva vida.

El fins ara carrer Almirall Cervera té a partir d'aquest migdia nom nou en homenatge a l'actor "galaicocatalà" –com ell es definia–, que va morir fa 9 anys.

 

 

La placa s'ha descobert aquest matí en un acte amb presència d'amics, familiars i seguidors fidels, que han recordat l'humorista descregut, irreverent, vital i compromès. L'acte forma part de la tercera edició de la Primavera Republicana que organitza l'Ajuntament.

 

 

El districte de Ciutat Vella va aprovar el canvi de nom fa un any a petició dels amics de Rubianes, que demanaven un homenatge a l'actor.

 

Notícies relacionades: "¡¡Por fin!!", l'esquela en què Pepe Rubianes celebra que tindrà un carrer

 

Malestar a la família Cervera

La inauguració del carrer Pepe Rubianes no ha agradat a la família de l'almirall Pasqual Cervera, el nom que fins avui tenia la via. Des de l'Ajuntament de la capital catalana els han respost que la gent del barri marítim es mereixia tenir un carrer amb el nom del còmic.

L'Associació Família Cervera, formada pels descendents de l'almirall, ha presentat una carta a Ada Colau en què lamenta la retirada del nom.

Pascual Cervera, nascut el 1839, va ingressar a l'Escola Naval de l'Exèrcit als 13 anys i va ser almirall de l'Armada Espanyola. És conegut per la seva derrota a la guerra de Cuba contra les tropes nord-americanes.

Cervera va seguir les ordres de les autoritats militars espanyoles, tot i preveure el desastre de la missió. La seva proposta consistia a reforçar les illes Canàries i la Península pels possibles atacs dels Estats Units, però va ser refusada.

La batalla va acabar amb 500 mariners espanyols morts i uns 2.000 presoners, entre ells Cervera. Després de ser repatriat, va haver de sotmetre's a un judici militar per les seves responsabilitats en el desastre colonial. Va ser absolt i se li va concedir el càrrec de senador vitalici.

La placa del carrer amb el seu nom es va descobrir el 1949, 40 anys després de la seva mort.

Pasqual Cervera, besnet de l'almirall i president de l'Associació Família Cervera, creu que la decisió del canvi de nom és incomprensible. Es pregunta si no hi ha més carrers a Barcelona per haver de treure el que està dedicat al seu besavi.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut