Barcelona

Barcelona crea un servei públic de dentista amb preus fins un 40% més barats

Inclou serveis com extraccions, higienes dentals, obturacions, endodòncies, pròtesis, fèrules, implants i ortodòncies

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona crearà un servei municipal d'odontologia obert al públic que oferirà preus ajustats als costos, fins a un 40% inferiors als que hi ha a la ciutat.

Aquest servei de dentista també vol garantir la qualitat assistencial i unes bones condicions laborals per als professionals que hi treballin. Un altre objectiu és aconseguir que els barcelonins vagin més al dentista, ja que segons l'última enquesta de Salut, només un 40% hi ha anat en l'últim any.

 

 

De moment, l'Ajuntament ha fet els estudis previs legals i de sostenibilitat econòmica i preveu que el servei pugui entrar en funcionament d'aquí a un any, amb capacitat per atendre unes 36.000 persones l'any.

El primer servei de dentista municipal de tot l'estat

Aquesta iniciativa, que és la primera en tot l'estat, va més enllà del servei d'odontologia municipal gratuït per a persones en situació de vulnerabilitat que ja funciona des de l'estiu passat.

 

Una pacient del servei municipal d'odontologia per a persones socialment vulnerables de Barcelona (ACN)

 

Aquest servei per a persones socialment vulnerables tracta unes 2.000 persones l'any però no resol el problema d'un ampli sector de la població de Barcelona a l'accés als tractaments odontològics. Les raons són diverses i van des de la limitada cobertura pública existent a la seguretat social, que només ofereix revisions i extraccions de peces, a les desigualtats en la utilització de serveis o pels casos d'estafa de franquícies de baix cost que han afectat milers de persones i que els mateixos col·legis professionals han denunciat reiteradament.

 

Idental va ser una de les franquícies de baix cost que van estafar centenars de clients

 

Empresa sostenible

Els estudis previs van plantejar la possibilitat d'ampliar l'oferta actual de serveis gratuïts d'odontologia social o bé oferir subvencions als col·lectius amb menys recursos econòmics. Però finalment el govern d'Ada Colau ha optat per impulsar la creació d'aquest servei públic d'odontologia perquè s'ha valorat que és econòmicament sostenible. L'empresa s'autofinançarà sense necessitat de recursos públics i té capacitat de modular la seva activitat i el seu eventual creixement en funció de la demanda real que rebi.

La cartera de serveis inclouria les extraccions, periodòncies, higienes dentals, obturacions, endodòncies, pròtesis amovibles i fixes, fèrules, implants i ortodòncies.

El pla de viabilitat, que preveu els 10 primers anys de funcionalment, preveu que es podrien arribar a atendre unes 36.000 persones l'any, 18.000 ja durant el primer exercici i amb només un centre en funcionament que disposi de vuit butaques amb una ocupació del 80% de l'horari laborable.

Cadascun dels centres, d'uns 200 metres quadrats degudament equipats, comptaria amb un equip d'uns 23 professionals: 4 odontòlegs, 9 auxiliars d'odontologia, 3 higienistes i 6 recepcionistes.

 

Preus ajustats

Les tarifes que garantirien la sostenibilitat de l'activitat oscil·larien entre els 55 euros d'una obturació, els 160 euros d'una endodòncia i els 30 euros d'una higiene, com a exemple dels tres procediments més habituals i que representen el 60% de les sessions en qualsevol clínica dental. És segons aquests preus i la comparativa respecte a l'estudi dels preus actuals fet per FACUA que el pla de negoci estima que els preus serien un 13% inferiors als del mercat en les obturacions, un 30% en les endodòncies i un 43% en les higienes.

En l'estudi, FACUA analitzava 150 clíniques dentals de tot l'estat el 2014 i indicava que Barcelona és una de les ciutats de l'estat amb els preus més elevats.

 

El preu, una de les causes que fa que els barcelonins vagin poc al dentista (Pixabay)

 

Els barcelonins no van prou al dentista

L'última enquesta de Salut de Barcelona recull que només el 40,8% dels ciutadans han anat al dentista en l'últim any. El percentatge es redueix molt entre les classes socials més desafavorides, tot i que són precisament les que tenen més necessitat de cura dental. L'Enquesta Nacional de Salut del 2017 ja indicava que el 12% de la població de Catalunya diu que no pot anar al dentista per raons econòmiques i encara més les persones amb menys recursos.

A més, a Catalunya només un 10% de les visites odontològiques es fan a la sanitat pública.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut