Barcelona compra l'edifici del carrer Leiva 37 per evitar la seva venda a un fons d'inversió i l'expulsió dels inquilins

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha decidit comprar l'edifici sencer d'habitatges del carrer Leiva 37 per evitar la seva venda a un fons d'inversió -Vauras Investment S.L.- i l'expulsió dels inquilins. L'entitat bancària propietària havia iniciat la venda i el govern municipal ha decidit exercir el dret de retracte sobre la finca, una eina prevista per la legislació en àrees de demanda residencial forta. El consistori ha decidit fer-ne ús de forma excepcional "per protegir el dret de l'habitatge", informa l'Ajuntament en un comunicat, que ha pagat 2,75 MEUR. Aquest cas ha provocat mobilitzacions per part dels afectats i del veïnat de la zona.

La intervenció de l'Ajuntament no sempre és possible, però en aquest cas es donen tots els supòsits que preveu el decret llei de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d'execució hipotecària. El govern ha analitzat si s'estaven produint casos d'assetjament immobiliari i ha estudiat també la possibilitat d'intervenir en cas que s'hagués produït una transmissió de la finca a un tercer sense notificar-ho prèviament a l'administració, com es va constatar. L'Ajuntament ha decidit desfer l'operació de venda i exercir el dret de retracte perquè els actuals inquilins hi puguin seguir vivint, pagant el corresponent lloguer.En declaracions als periodistes, el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha apuntat que aquest és un cas "excepcional", però que tot i ser-ho, "vol donar un missatge", i és que el govern municipal està "absolutament en contra d'operacions especulatives que vagin a expulsar el veïnat".Montaner no ha descartat tornar a exercir aquest dret en altres casos, especialment a Ciutat Vella, on ja s'han adquirit dos edificis. Ha indicat que el consistori disposa d'un pressupost que utilitzarà de forma estratègica, quan es valori que la compra té un sentit i quan el preu no sigui "desorbitat", sinó que s'ajusti al mercat. En la mateixa línia s'ha expressat la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, que ha defensat actuar quan sigui possible, i ha destacat que aquest és un cas de "gran mobilització veïnal". Pérez ha explicat que dels dotze habitatges hi ha lloguers antics, nous i pisos ocupats. El govern gairebé descarta que BBVA, propietari de l'edifici, recorri a la via judicial per vendre la finca al fons inversor, ja que el preu que paga l'Ajuntament és el mateix.

Anar al contingut