Panell alertant d'elevada contaminació
Panell alertant d'elevada contaminació
Barcelona

Barcelona començarà a restringir el trànsit per contaminació elevada al desembre

En dies feiners no podran circular els turismes que no tinguin l'etiqueta ambiental

RedaccióActualitzat

Les restriccions de trànsit començaran en episodis de contaminació elevada a l'àrea de Barcelona l'1 de desembre d'aquest any, segons ha anunciat l'ajuntament de la capital catalana. 

A partir d'aquesta data, quan es decreti una situació d'aquestes característiques, no podran circular els turismes sense etiqueta de la Direcció General de Trànsit i les furgonetes dièsel antigues més contaminants entre les 7 del matí i les 8 del vespre, amb l'excepció dels vehicles de persones amb mobilitat reduïda, serveis d'emergències i serveis assistencials. També podran fer-ho les motos, i els camions i les furgonetes matriculats després de l'any 94.

Les restriccions s'aplicaran a tota la ciutat tret de la Zona Franca i Vallvidrera-les Planes. Si els nivells de contaminació són molt elevats, les mesures s'estendran als 40 municipis de l'àrea metropolitana, com ja preveuen els protocols de la Taula contra la Contaminació de l'Aire.

L'ajuntament calcula que es reduirà un 17% el trànsit. Diuen que ja estan preparats per aplicar la mesura dos anys abans del que estava previst, però correspon a la Generalitat decretar l'alerta. Això passaria si se superen els nivells contaminants que marca l'OMS per garantir el dret a la salut.

L'ajuntament assegura que ja treballa en mesures estructurals del dia a dia, i no només en casos greus. L'activació del protocol serà molt excepcional: durant tot l'any passat i el 2017 fins ara, no s'ha declarat cap episodi de contaminació que hagi fet activar el protocol.

"Menys cotxes, més salut"

Coincidint amb l'anunci, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire reclama a les administracions que vetin els vehicles més contaminants a l'àrea metropolitana de Barcelona, de manera permanent, abans del 2019.

Aquesta Plataforma denuncia que el 95% dels barcelonins estan exposats a nivells de contaminació anual que superen els límits marcats per la Unió Europea i l'OMS.

Per buscar suports i pressionar les autoritats, l'entitat obre una campanya de recollida de firmes per internet amb el lema "Menys cotxes, més salut".

Anar al contingut