Barcelona, buida de turistes amb només 1 de cada 4 hotels oberts

Molts apartaments turístics es reconverteixen en lloguers tradicionals i a preus més baixos

Maria Fernández NogueraActualitzat

Barcelona presenta una fisonomia completament diferent, aquest agost. L'afluència de turistes en artèries de la ciutat com la Rambla és escassa. Només 1 de cada 4 hotels estan oberts, i als 120 que han decidit obrir, l'ocupació no ha passat del 20%.

N'hi ha hagut una desena que, tot hi haver obert amb el desconfinament, han tornat a tancar les portes els últims dies, arran de les cancel·lacions derivades dels rebrots de coronavirus. I molts dels que es mantenen oberts han abaixat preus.

Vestíbul d'un hotel de Barcelona aquest agost (CCMA)


La falta de turistes ha fet ressentir-se'n els negocis de barris com Ciutat Vella. N'hi ha que ja han tancat per sempre. Roger Martí, del Bar del Pi, constata que l'ambient del barri és completament diferent del d'altres de la ciutat, perquè, simplement, "no hi ha ningú".

"S'ha creat un model molt encarat al turisme i al final això ens està passant factura, perquè la gent que és la que hauria de salvar la situació, no hi és, aquí. No hi és. Des que vam obrir després del confinament, estem lluitant cada dia per sobreviure. A més, la gent ha marxat de vacances."


Marta Tugués, de la botiga Onixya Home, assegura que si ara no arriba turisme però el Nadal va bé, "aguantaran".

"Si no arriba turisme i el Nadal és dolent, és molt difícil, perquè les facturacions baixen."

 

La majoria d'hotels, tancats

A la capital catalana, la gran majoria d'allotjaments turístics estan tancats. Com l'alberg 360 Hostel Arts, que ha hagut de posar un cadenat a la porta d'entrada, que abans sempre era oberta, i barres a les portes dels balcons, perquè no hi entrin ocupes. En aquest alberg una bona part dels clients eren d'Oceania, Sud-Amèrica o els Estats Units. Els treballadors estan en un ERTO, però continuen pagant el lloguer.

"Intentarem obrir per Setmana Santa del 2021. Si l'estiu vinent no és bo, tindrem problemes, perquè després vindrà la temporada baixa. I serem una empresa menys aquí a Catalunya", diu el propietari de 360 Hostel Arts i president de Barcelona Quality Hotels, Gonzalo Cabré.

Un dels albergs de Barcelona, el 360 Hostel Arts, tancat
Un dels albergs de Barcelona tancats, el 360 Hostel Arts, amb barres a les portes perquè no hi entrin ocupes (CCMA)
 


Hotels de cinc estrelles com l'Hotel W han llançat una oferta amb la intenció de captar el client local, amb algunes habitacions a meitat de preu, tal com explica el seu director, Stijn Oyen:

"Hem vist moltes cancel·lacions, hem vist clients que estaven a l'hotel que han allargat, i mai havíem vist tant 'last minute'. Amb l'anunci de les restriccions hem tingut alguns hostes que han marxat abans d'hora."

L'Hotel W de Barcelona ha llançat una oferta amb la intenció de captar el client local
L'Hotel W de Barcelona ha llançat una oferta amb la intenció de captar el client local (CCMA)


Apartaments turístics

Al juliol, l'ocupació mitjana als hotels que hi havia oberts a la ciutat ha estat d'un 20%. Mentrestant, els apartaments turístics han pogut superar el 30% d'ocupació, però no han omplert majoritàriament amb turistes, sinó amb lloguers de llarga durada.

"Els apartaments turístics de Barcelona s'estan reconvertint molts en lloguers de mesos, de 3, 5 o 7 mesos fins a lloguers tradicionals d'anys", afirma el president de l'Associació d'Apartaments Turístics Apartur, Enrique Alcántara.

Apartaments, també, a uns preus molts més baixos que abans del coronavirus.

ARXIVAT A:
TurismeCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut