Barcelona atura embargaments i rebaixa multes a alguns propietaris de pisos turístics

El consistori té en compte si es va tractar de lloguers molt puntuals i la situació econòmica dels afectats per revisar els expedients sancionadors

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit aturar els embargaments i revisar les multes als particulars que van llogar esporàdicament pisos a turistes sense llicència a plataformes com Airbnb.

Un grup d'afectats, que van llogar quan tenien problemes econòmics, ha aconseguit que es comencin a revisar els seus expedients amb l'objectiu de rebaixar les multes que arriben fins als 60.000 euros. En alguns casos, hi ha multes només per anunciar el pis en plataformes digitals, sense que s'hagi arribat a llogar mai.

Una opció és que les infraccions "molt greus", que tenen una multa de 60.000 euros, passin a ser "greus" i la multa es redueixi als 3.000 euros.

S'ha començat per revisar els expedients de les famílies que ja tenien els béns embargats.

Eleonora Delli va llogar, en un moment de "molta precarietat laboral", habitacions per passar uns dies "i de tal manera pagar el lloguer". Ho va deixar de fer en tenir una feina estable, però l'Ajuntament ja ho havia detectat i li va imposar la multa més alta: 60.000 euros. Descriu la situació que viu com a kafkiana:

"Estava amb els mercaders de l'habitatge de la ciutat, que m'estaven fent fora, i al mateix temps, el mateix ajuntament que m'estava ajudant m'estava dient que era culpable d'aquesta especulació. Em vaig sentir sense eines per interpretar la realitat."

 

És una de les 300 famílies que formen l'associació ACABA. Es consideren víctimes de la lluita de l'Ajuntament de Barcelona contra Airbnb i contra els pisos turístics il·legals.

També sobre Teresa Trullán pesa un embargament de 60.000 euros per haver llogat el pis a uns turistes italians durant 10 dies l'agost del 2017.

"No entenc que posem al mateix sac persones particulars com jo que en un moment determinat hem fet aquest lloguer amb gent que es dedica professionalment a això. Ens sentim per una banda perseguits i per una altra, que no ens han escoltat."

 

Només fa uns quants mesos que l'Ajuntament reconeix que hi ha multes que són injustes. En alguns casos, les multes eren només per anunciar el pis a plataformes digitals, sense que s'hagués arribat a llogar mai.

Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat Ajuntament de Barcelona, considera que s'ha de tenir en compte si aquestes persones només han fet lloguers molt puntuals i si "a més a més, això té una justificació a nivell econòmic perquè aquella família no té uns ingressos suficients". En aquests casos, l'administració pot desfer els processos.

Dylan Tarín, advocat de l'Associació ACABA, explica que encara no s'ha acabat de concretar quina pot ser la solució per aquest tipus d'expedients, però que l'Ajuntament ha anunciat la suspensió de tots els embargaments actius fins que hi hagi una resolució ferma o una sentència.

 
ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut